eurofoot.blogg.se

2013-12-07
12:10:00

IFK Göteborg & Kort intervju med Mikael Stahre

Säsongen 2013 slutade IFK Göteborg 9 poäng bakom Malmö FF, ett fall framåt men samtidigt 9 poäng för mycket för en klubb av IFK`s kaliber. Inför nästkommande år kommer det med all säkerhet bli en del förändringar inom organisationen, spelare försvinner och spelare kommer till. Det finns många intressanta frågeställningar att fundera över för en IFK Göteborg supporter, kommer spelet att se ut på samma sätt nästa år även om man säljer Tobias Hysen? Kommer Nordin Gerzic få spela på sin bästa position nu när Farnerud har slutat? För att kunna ta ställning till dessa frågor kollade eurofoot-bloggen läget med tränaren Mikael Stahre.

Hej Mikael!

Kommer ni ändra spelsystem om Tobias Hysén lämnar?

-          Tobias spelar i blåvitt, men man måste hela tiden justera och anpassa utan att göra avkall på  idén. Helt enkelt anpassa sig till vilka spelare som finns tillgängliga.

 

Vad i huvudsak kommer ni att arbeta med under vintern för att utveckla laget från föregående säsong?

-          Vi kommer fortsätta att jobba med helheten. Anfall och försvarsspel parallellt

 

Om du skulle bygga ett lag helt runt Nordin Gerzic, vilken position skulle han då ha för att maximera hans kapacitet?

-          Nordins bästa position är central mittfältare

 

Analys IFK Göteborg

När Mikael Stahre tog över som tränare för Göteborgslaget såg föreningen ut att ha utarbetat en tydlig plan för framtiden. Egna produkter skulle kombineras med skickliga spelare utifrån.

Första säsongen under Stahre spelade man inledningsvis en fotboll göteborgssupportrarna inte varit bortskämda med under de senaste åren, man spelade ett kreativt anfallsspel och målchanserna avlöste varandra, men laget var kraftigt obalanserad och försvarsspelet blev oerhört sårbart. Som tur var vågade Mikael Stahre ta det obekväma beslutet under sensommaren 2012 och ge avkall på idèn och gå tillbaka till grunderna, detta blev en vändpunkt för Göteborg under Mikael Stahre och man räddade sig därmed kvar i Allsvenskan.

För att undvika den fiaskoartade säsongen 2012 valde man under 2013 att fortsätta bygga organisationen bakifrån. Detta resulterade i en lågt sittande backlinje med ett snabbt omställningsspel. Man maximerade därmed Tobias Hysens kapacitet vilket snabbt gick att skåda i målprotokollet, den stora frågan är bara om detta spelsätt maximerar lagets kapacitet. Den spelare som tydligast drabbades av detta spelsystem är Nordin Gerzic som nu inte alls kommer till sin rätt. Vi har alla sett vad Nordin kan göra när han är som bäst, frågan är bara om det är värt att offra en spelare som Nordin för detta spelsystem eller kan man kanske interagera honom inför nästa säsong på ett bättre sätt?

Slutsats

Jag tror IFK Göteborg som helhet kan bli bättre om man väljer att sälja Tobias Hysen, då tvingas man att justera spelsystemet en aning vilket enligt mig leder till att man kan optimera fler spelares spetsegenskaper och på så sätt få ut mer av truppen. Optimalt vore dock om Mikael Stahre kan hitta ett sätt att göra detta på även med Tobias Hysen i truppen, frågan är dock bara om man vågar göra detta när man har en spelare med så tydliga spetsegenskaper som Hysen i laget. 

******************

Utbrytaren


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: