eurofoot.blogg.se

2013-12-31
14:21:00

God jul och gott nytt år
I takt med ledigheten runt jul och nyår har bloggandet legat på is ett tag. Mycket har hänt sedan det senaste inlägget, debatten gällande Anders Svenssons bilpresent från Svff har blossat upp igen och Zlatan har varit ute och svingat, och när stora delar av den europeiska fotbollen tagit julledigt har istället premier league rullat på mer intensivt än vanligt, något som är obligatoriskt i den engelska fotbollen. 
 
Man brukar tala om att omgångarna runt jul och nyår i premier league kan ge en fingervisning om vilket/vilka lag som kommer att vara med och kämpa om titeln under våren. Detta är givetvis en sanning med modifikation, men de topplag som klarar sig bäst under det tuffa matchandet runt jul är oftast de med starkast trupper, som klarar av att vinna matcher och samtidigt rotera tillräckligt i truppen för att undvika skador på sina spelare. Denna säsongen har hittills Chelsea,City och Arsenal klarat sig bäst och lyckats undvika skador på nyckelspelare, mycket talar väl därför också för att de lagen kommer att vara de främsta utmanarna om titeln senare i vår.
 
Andersgate/zlatangate/mediagate
 
En intervju med Zlatan släpptes under juldagen där han främst kritiserade den mediastorm som dragit in över fotbollssverige efter det att Anders Svensson fått en lyxbil för lång och trogen tjänst i landslaget. Problematiken var att en damlandslagsspelare också borde premierats enligt många. Enligt mig finns det många bottnar i den efterföljande debatten och att det istället har känts som att mediasverige tagit tillfället i akt och letat halmstrån här och där för att kunna fylla sina respektive nyhetssidor under en annars sval idrottsperiod runt jul. Kärnfrågan är fortfarande varför inte Svff valde att hylla damspelaren på samma sätt som herrspelaren, där gjorde Svff ett stort fel, kanske fanns det inte fog för samma sorts hyllning men då skall inte hyllningen presenteras på en gala där båda parter är representerade och "spelar under samma flagg" så att säga.
 
Nu inväntar vi ett nytt år, ett år som kommer att representera den mest spännande slutspurten i de europeiska ligorna på länge. Vi har fler titelutmanare i såväl England som i Spanien och Italien och som om inte det skulle räcka för att inspirera fotbollsälskaren har vi en fest av sällan skådat slag att följa i form av VM-slutspelet i Brasilien.
 
God fortsättning
 
**************
Utbrytaren
 
 
 
 

2013-12-16
16:58:00

Därför får Andre Villas-Boas sparken
Vid lunchtid kommunicerade Tottenham Hotspur att man valt att sparka sin tränare Andre Villas-Boas, storförluster mot Liverpool, Manchester City samt en i övrigt medioker resultatrad är den generella uppfattningen i fotbollseuropa om varför tränaren fick kicken. Med den utgångspunkten är det lätt att anse att Tottenham tagit ett dåligt beslut beroende på kortsiktigheten i agerandet.
 
Analys Andre Villas-Boas- och Tottenham Hotspurs agerande
 
Den portugisiske coachen tog över londonlaget inför säsongen 2012/2013 och ledde klubben till sin mest framgångsrika säsongen poängmässigt genom tiderna, man tog 72 poäng men missade CL-slutspelet i sista sekunden då Arsenal knep en 1-0 vinst mot Newcastle i sista omgången. Det är också den högsta slutpoäng ett lag fått i premier league utan att nå CL-slutspelet.
 
Under sommaren har Tottenham genomgått en stor omorganisation i truppen. Genom att Gareth Bale lämnade för Real Madrid har värvningarna strömmat in för att bättra på helheten i laget. Resultaten har i sin tur uteblivit under hösten även om man för tillfället placerar sig på en 7:e plats i tabellen, 8:a poäng bakom serieledande Arsenal. Samtidigt som man gick igenom europa league gruppspelet utan att tappa poäng (18p).
 
Tottenham Hotspur ägs idag till 85% av ENIC International ltd. där Daniel Levy är ansvarig för klubben. ENIC är ett investment bolag.
 
Ett framgångsrikt investmentbolag bygger sina vinster på lång sikt, detta är basen för hela affärsiden. Därför har jag väldigt svårt att se klubben med Daniel levy i spetsen sparka Andre Villa-Boas enbart med hösten resultat som grund. Det måste finnas en annan orsak, annars så är klubbledningen så inkompetent vad gäller fotboll att det är skrämmande. Men som sagt, jag tror att företagsledare som går in i fotbollen styr sin verksamhet likadant som de ger i sina andra företagandet. Därför måste det alltså finnas en annan orsak till att AVB får sparken.
 
Jag tror att något har skurit sig mellan mellan tränaren och övriga i organisationen.
 
Svaret på frågan kanske kommer inom kort, om Daniel levy som ytterst ansvarig inte ordnat med ett kompetent alternativ som interim-manager kanske det helt enkelt är så att klubben styrs utav oerhört inkompetenta ledare som bara ser sin fotbollsklubb som en leksak. Men om man direkt har ett bra alternativ som tränare kan vi nog konstatera att Andre Villas-Boas har fått sparken av ändra skäl än det sportsliga.
 
**************************
Utbrytaren
 
 

2013-12-15
12:14:21

Speltips söndag
Napoli - Inter = Har ett besviket Napoli återhämtat sig från det snöpliga uttåget ur CL?- jag tror inte det, här liras därför Inter samt ö2.5 mål.
 
Chievo - Sampdoria = två hyvsat formstarka lag möts i Verona, jag tror Samp får med sig minst 1 pinne och lirar X2.
 
Tottenham - Liverpool = Har svårt att se Pool gå av planen mållösa, det samma gäller för spurs, varför jag lirar "båda lagen gör mål"
 
**********
Lycka till / Utbrytaren

2013-12-13
16:11:30

Helgens måste matcher & fotbollen ologiska logik

Om jag nämner Baresi,Massaro och Baggio vad tänker ni på då? - Jag tänker på de italienska straffsumparna från VM-finalen 1994. Finalen vanns 1994 av Brasilien som nu, snart 20 år senare hälsar oss välkomna till ännu ett världsmästerskap i fotboll, är det kanske därför dags för Italien att få sin revansch mot brassarna för finalförlusten 1994. Det är ofta så fotbollen fungerar, den ger och tar och framförallt ger den tillbaka på det grymmaste sätten. Är det inte väldigt ofta så att en ratad eller såld spelare alltid kommer tillbaka och avgör mot sin gamla klubb? , kanske finns det någon ologisk logik i detta.

Den kommande helgen bjuder på flera fina matcher i fotbollseuropa, framförallt ser jag fram emot mötet Manchester CIty mot Arsenal, CIty som har tjuvat många spelare från just Arsenal de senaste åren. Kanske är det därför dags för lite payback enligt fotbollens egna fysikaliska lagar som jag talade om ovan. Det hade inte förvånat mig om Samir Nasri står för huvudrollen på något sätt, antingen som matchvinnare eller som syndabock.Serieledande Arsenal har helt klart varit höstens positiva överraskning, men frågan är om laget har tillräckligt  med kraft för att orka ta sig ur det intensiva matchande som står inför dörren som fortsatta serieledare. Personligen tror jag att de kan få de svårt, då Pellegrini och Mourinho under hösten försiktigt oljat upp sina maskiner dröjer det nog inte länge innan de kan ta över kampen om förstaplatsen.

I Spanien kommer den gamla barcelonabekantingen Giovani dos Santos tillbaka till Camp Nou, som sagt, släkten är värst och kanske kan han leda nykomligen Villareal mot ännu en skalp i årets primera division. Villareal har inlett ligan på bästa sätt och skuggar lagen i toppen, man spelar dessutom en offensiv passningsorienterad fotboll i grunden, något man säkerligen inte kommer att frångå trots att Barca står för motståndet. Jag tror därmed på skrällvarning och att barcas förlustrad i ligan förlängs till 2 matcher.




Helgens måste matcher

Lördag

Man City    - Arsenal

Barcelona   - Villarreal


Söndag

Tottenham   - Liverpool

Napoli      - Inter

**********************
Utbrytaren


2013-12-13
11:52:00

Musikhjälpen i P3
Stöd musikhjälpen - klicka på länken      
 
www.sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3946&grupp=12803

2013-12-12
15:47:00

CL/EL - Det bästa av två världar
Gruppspelet i CL är färdigspelat, hösten har bjudit på fantastiska matcher och återigen lyst upp tillvaron när mörkret kommit smygande in i vår vardag. Tisdagar och onsdagar har varit dagar då man kunnat komma hem och lyssna till exemplariska experter i form av Erik Niva, Lars Lagerbäck, Ola Andersson mfl.  och tillsammans med hypande Ola Wenström Glenn Strömberg och andra så har CL dagarna varit ett forum för en stor glädje. Nu tar vi avstamp mot en tid då ljuset är på väg tillbaka och det börjar bli dags att knyta ihop säcken. Men innan dess måste vi reflektera lite över hur den europeiska fotbollen sett ut under hösten och hur vi vill att den skall se ut.
 
Ofta vill vi romantisera runt fotbollen, vi villa uppleva ett "Åshöjden" som slår giganterna, därför gick vi in i årets gruppspel och hoppades att lag som FCK och andra "mindre" klubbar skulle hålla hyvsat jämna steg med europas magnater. Så blev inte riktigt fallet, skillnaden visade sig vara precis så stor som vi fruktade. Galatasaray vidare till åttondelsfinal blev den ända riktigt stora skrällen och då bör man komma ihåg att även Galat satsat enorma pengar på nyförvärv de senaste åren. Men är detta egentligen något att våndas över?
 
Jag upplever med ett par undantag i England att det runt om i Europa fortfarande är möjligt för den genuina fotbollssupportern att följa sina klubbar efter samma förutsättningar som det var innan det stora inflödet av pengar i klubbledningarna tog fart. Samtidigt finns det för oss som inte råkar hålla på en klubb med enorma ekonomiska förutsättningar Europa League att fokusera på. EL är en cup jag som fotbollsromantiker upplever är hjärtat i den europeiska fotbollen, där möts fina klubbar från europas alla hörn och det finns utrymme för stora överraskningar och oväntade historieskrivningar. 
 
Inom svensk fotboll talas det ofta om att inget lag lyckats kvalificera sig till CL, jag förstår faktiskt inte den inställningen. Att utvecklas och nå bättre framgångar i EL för varje år borde vara det man vill eftersträva, där har vi en chans att på sikt utmana såväl ekonomiskt som sportsligt. Sedan kan vi gå hem och följa stjärnornas krig i CL framför tv`n.
 
*******************
Följ dagens sista omgång av Europa League gruppspelet med TV4-gruppens olika kanaler. Själv föredrar jag det fantastiska formatet Superlive på fotbollskanalen.se där Olof Lundh, Jesper Hussfeldt och Hasse Backe förgyller kvällen med härliga samtal om allt som har med fotboll att göra och lite till.
******************
Utbrytaren
 
 

2013-12-10
13:57:00

Räcker inte fotbollen till?
Helgens diss
 
1) Viasat bjuder alltid på produktioner av hög klass, studiomedlemmar som är initierade och samtidigt avslappande gör att sändningarna sällan blir tråkiga att följa. Under lördagen reagerade jag dock på de effekter man lagt till i samband med att man visade ett antal höjdpunkter, ni som råkat zappa förbi monster-knockouts på tv4sport förstår vad jag menar, är detta verkligen nödvändigt? - räcker inte själva fotbollen i sin enkelhet till längre, för att förföra oss tittare. För mig räcker den till och jag förmodar att den även räcker till för de tittare som inleder sin helg kl 13.45 med att följa engelsk fotboll.
 
2) Tidiga avsparkstider, Roma-Fiorentina bjöd på en fantastisk fotbollsmatch som (tyvärr) slutade med en 2-1 vinst för hemmalaget, trist bara för alla dem som missade matchen, matchen startade redan 12.30 och många var nog inte ens medvetna om detta.
*******************
 
Ikväll är det dags att inleda den avslutande omgången av championsleague gruppspelet, den mest intressanta matchen enligt mig är Galatasaray-Juventus. Istanbul klubben måste vinna för att avancera till slutspelet vilket säkerligen kommer leda till att en böljande matchbild från och till. Men med Mancini som tränare tror jag inte Galat kommer att köra på redan från början, utan istället spela liknande Sverige gjorde när man mötte Portugal på hemmaplan. Juventus är inför matchen stora favoriter och bör väl egentligen gå vidare, iallafall  om man jämför lagens startelvor, men kanske kan ett mer taktiskt inriktat Galatasaray dra nytta av sin hemmaplan och det faktum att Juventus bär en tung press på sina axlar. I slutändan tror jag ändå att "den gamla damen" går vidare, det ligger i klubbens identitet att vinna denna typen av matcher.
 
***********************
 
Enligt PSG tränaren Lauren Blanc kommer man att vila Zlatan under dagens match mot Benfica, detta innebär som alla vet att han inte har möjlighet att slå målrekordet i champions league gruppspel, mycket talar väl istället för att Ronaldo tar detta när Real Madrid avslutar sin grupp borta mot Köpenhamn.
 
Skall Manchester United åka på sin tredje raka hemmaförlust ikväll? 
 
**********************
Kvällens speltips: Real Sociedad  -  Bayer Leverkusen ( 2:a)  1.90 betalar bet365 för en bortavinst, tyskarna krigar för avancemang och kommer inte låta ett redan avsågat Sociedad att ta några poäng i denna matchen.
 
***********************
Utbrytaren
 
 
 
 

2013-12-07
12:10:00

IFK Göteborg & Kort intervju med Mikael Stahre

Säsongen 2013 slutade IFK Göteborg 9 poäng bakom Malmö FF, ett fall framåt men samtidigt 9 poäng för mycket för en klubb av IFK`s kaliber. Inför nästkommande år kommer det med all säkerhet bli en del förändringar inom organisationen, spelare försvinner och spelare kommer till. Det finns många intressanta frågeställningar att fundera över för en IFK Göteborg supporter, kommer spelet att se ut på samma sätt nästa år även om man säljer Tobias Hysen? Kommer Nordin Gerzic få spela på sin bästa position nu när Farnerud har slutat? För att kunna ta ställning till dessa frågor kollade eurofoot-bloggen läget med tränaren Mikael Stahre.

Hej Mikael!

Kommer ni ändra spelsystem om Tobias Hysén lämnar?

-          Tobias spelar i blåvitt, men man måste hela tiden justera och anpassa utan att göra avkall på  idén. Helt enkelt anpassa sig till vilka spelare som finns tillgängliga.

 

Vad i huvudsak kommer ni att arbeta med under vintern för att utveckla laget från föregående säsong?

-          Vi kommer fortsätta att jobba med helheten. Anfall och försvarsspel parallellt

 

Om du skulle bygga ett lag helt runt Nordin Gerzic, vilken position skulle han då ha för att maximera hans kapacitet?

-          Nordins bästa position är central mittfältare

 

Analys IFK Göteborg

När Mikael Stahre tog över som tränare för Göteborgslaget såg föreningen ut att ha utarbetat en tydlig plan för framtiden. Egna produkter skulle kombineras med skickliga spelare utifrån.

Första säsongen under Stahre spelade man inledningsvis en fotboll göteborgssupportrarna inte varit bortskämda med under de senaste åren, man spelade ett kreativt anfallsspel och målchanserna avlöste varandra, men laget var kraftigt obalanserad och försvarsspelet blev oerhört sårbart. Som tur var vågade Mikael Stahre ta det obekväma beslutet under sensommaren 2012 och ge avkall på idèn och gå tillbaka till grunderna, detta blev en vändpunkt för Göteborg under Mikael Stahre och man räddade sig därmed kvar i Allsvenskan.

För att undvika den fiaskoartade säsongen 2012 valde man under 2013 att fortsätta bygga organisationen bakifrån. Detta resulterade i en lågt sittande backlinje med ett snabbt omställningsspel. Man maximerade därmed Tobias Hysens kapacitet vilket snabbt gick att skåda i målprotokollet, den stora frågan är bara om detta spelsätt maximerar lagets kapacitet. Den spelare som tydligast drabbades av detta spelsystem är Nordin Gerzic som nu inte alls kommer till sin rätt. Vi har alla sett vad Nordin kan göra när han är som bäst, frågan är bara om det är värt att offra en spelare som Nordin för detta spelsystem eller kan man kanske interagera honom inför nästa säsong på ett bättre sätt?

Slutsats

Jag tror IFK Göteborg som helhet kan bli bättre om man väljer att sälja Tobias Hysen, då tvingas man att justera spelsystemet en aning vilket enligt mig leder till att man kan optimera fler spelares spetsegenskaper och på så sätt få ut mer av truppen. Optimalt vore dock om Mikael Stahre kan hitta ett sätt att göra detta på även med Tobias Hysen i truppen, frågan är dock bara om man vågar göra detta när man har en spelare med så tydliga spetsegenskaper som Hysen i laget. 

******************

Utbrytaren


2013-12-05
16:09:00

Moyes återigen en förlorare på Old Trafford & Han står som Sveriges förbundskapten under EM-kvalet
Under de senaste 21 åren har Everton fått vända hem från Old Trafford utan någon seger i bagaget, under gårdagen var så äntligen tre poäng hårt nedpackade i bussen tillbaka mot Liverpool, samtidigt stod David Moyes kvar i Manchester om än något ostadigare än tidigare.
 
Som nämnt i gårdagens speltips var det inte helt oväntat att Everton skulle kunna matcha Manchesterlaget, Everton ser starkare ut än på många år och med årets spetskvalitet i form av Lukaku så kan man säkerligen blanda sig i racet om europaspelplatserna, frågan är bara om bredden i truppen är tillräckligt stor för att kunna hantera eventuella skador och avstängningar.
 
Manchester United i sin tur har problem att kontinuerligt leverera på den nivå som förväntas av laget. Om inte David Moyes snart får stabilitet i laget ser jag det inte som omöjligt att man går miste om europaspelet nästkommande säsong. Dock talar mycket för att man under januarifönstret kommer öppna lädret och inhandla ett par pjäser, vilket kanske kan få fårt på de maskineri som hackat så betänkligt under den period Robin Van Persie varit borta.
 
******************
Manchester United var dock inte den enda storklubben som tappade poäng under gårdagskvällen, även PSG förlorade och det mot bottenlaget Evian Thonon Gaillard. PSG såg ordentligt uppvärmt ut i de alpklimat Gaillard bjuder på och skapade mängder av chanser under första halvlek, tyvärr för deras del var skärpan i avsluten under all kritik och under andra halvlek kunde istället hemmalaget utnyttja de få tillfällen som erbjöds och omsätta dem i en tvåmåls vinst. 
 
******************
Erik Hamrèn har skrivit nytt kontrakt som svensk förbundskapten, kontraktet löper över EM-kvalet/slutspelet och presenterades på en presskonferens tidigare under dagen.
 
*****************
Utbrytaren

2013-12-04
17:40:53

Dagens speltips
Idag spelas det mycket intressant fotboll runt om i Europa. Själv kommer jag framförallt följa PSG`s framfart när man 21:00 möter Evian på bortaplan, 1.30 på bortaseger är taget, även om vi kanske inte kan förvänta oss en lika dominerande matchbild som när PSG senast mötte Lyon på hemmaplan.
 
I England spelar Manchester United mot Everton, i en extremt intressant match och inte enbart beroende på David Moyes historik i Everton. Tappar United poäng här, samtidigt som Arsenal hemmaslår Hull har gapet till toppen blivit minst 11 poäng för Manchestergänget. Everton tog under helgen en imponerande seger hemma mot Stoke och mycket talar för att man nu är redo för att skaka United på bortaplan, jag lirar X2 till oddset 2.20.
 
Dagens dubbel : 2 PSG ( 1.3) &  X2 Everton (2.2) = 2.86 ggr såsen
 
Dagens chansning : Aston Villa betalar 5.25 borta mot Southampton, allt för bra enligt mig.
 
Dagens avslag : WBA-Man City , skrällvarning här, City är inte alls lika starka på bortaplan som hemma, finner ingen edge i något spel på denna matchen.
 
********************
Utbrytaren
 
 

2013-12-03
16:45:06

Barcelona FC
Mes que un club benämner katalanerna klubben som bildades 1899 och som på senare år dominerat fotbollseuropa. Visst har det kännts så när laget fullständigt kört över giganter som Real Madrid, Manchester United osv., man har skådat en fotboll utöver de vanliga, kryddat med spelare som Ronaldinho och nu Messi. Spelet har inte sällan analyserats av experter och utnämnts till världens kanske bästa genom tiderna, men har någon egentligen kunnat sätta fingret på lagets framgångsfaktorer?
 
När Athletic Club besegrade Barcelona med 1-0 den senaste helgen, hade laget dragit på sig sin andra raka förlust och räknats ut som Messi dependente. Alla analyser av Barcelonas spel har alltså efter två raka förluster flygit rakt ut genom fönstret, vilket betyg kan man då sätta på Barcelona och framförallt vilket betyg kan man då sätta på alla fotbollsexperter?
 
Jag tror inte Barcelona är beroende av Messi, men jag tror inte heller att Barcelona är ett europeiskt topplag i år. För att vara det krävs det mer än en superstjärna, det krävs ett lag av högsta kvalitèt, genom åren har man sålt bort superstjärnor som Zlatan, Villa, Etò och Henry, man har med andra ord misslyckats med den kontinuerliga processen som de innebär att bygga ett lag som ständigt utmanar som europas bästa, istället har man stått kvar på perrongen med en fantastiskt årgång som inte längre utvecklas, och den kan inte ens Messi bära på sina axlar.
 
Hur skall man då se på framtiden för FC Barcelona, man har på nytt värvat en superstjärna i form av Neymar, troligtvis kommer han bara bli bättre för varje dag som går, frågan är bara hur väl han integreras med Barcelonas ryggrad och bidrar till laget. Detta året tror jag man får problem i såväl europaspel som i ligan och det krävs nog ett litet mer nytänk inför nästa säsong, annars riskerar man att hamna på efterkälken på allvar,
 
**********************
Utbrytaren

2013-12-02
23:05:00

Fotbollsrelaterat våld?
Läser på fotbollskanalen.se att fans mellan Sevilla och Granada i helgen drabbade samman i slagsmål inför helgens ligamatch / fotbollsrelaterat?
 
Läste nyligen i Göteborgsposten att fotbollsfans från IFK Göteborg och AIK drabbat samman någonstans i mellansverige / fotbollsrelaterat?
 
Har under den allsvenska säsongen läst åtskilliga artiklar om våld i samband med fotboll, men även våld långt bort från fotbollen men som ändå betraktas som fotbollsrelaterat.
 
Detta inlägg är enbart utformat som en personlig diskussion med mina tankar runt detta komplexa ämne, kommentera gärna med era egna tankar.
 
Ponera att ett gäng grabbar möts ute på stan en blöt lördagskväll, det utbryter bråk mellan grabbarna, vad krävs då för att klassa detta bråk som fotbollsrelaterat?
 
Anledningen till detta inlägg har många andemeningar, dels är jag upprörd av medias rapportering- man strävar efter ekonomisk vinning och skor sig på så vis på svensk fotboll, dels är jag också intresserad av den bakomliggande orsaken till de ungdomliga organiserade våldet som fotbollsfirmorna ger uttryck för.
 
Våldet - Först o främst måste vi väl klargöra att våldet i första hand inte handlar om rivalitet mellan olika klubbar, om så hade varit fallet hade problemet varit enormt mycket större än vad det är idag. Istället får vi anta att bakom våldet så föreligger en form av frustration eller kanske till och med desperation, som genom ett skapande av organiserade firmor legitimerar en plats för folk att få utlopp för dessa. Man kan jämföra det med missnöjespartier, vilka får mångt mycket fler röster under lågkonjukturer än under högkonjukturer, kanske är det så de som inte går med i fotbollsfimor får utlopp för sin frustration ( lite radikal sista mening kanske, men ni förstår min poäng)
 
Hur skall då fotbollen bli av min våldet runt arenorna? - Jo, det har man redan lyckats med i Sverige. Det är färre läktarincidenter nu än tidigare vilket klubbarnas gedigna arbete har lagt en grund för. Detta borde man uppmärksamma mer inom media anser jag. Inte nog med att man erbjuder ungdomar en möjlighet till att på fritiden ägna sin tid åt fotboll istället för annat bus, så har man även fått bort våldet från arenorna och man arbetar samtidigt förebyggande ute i skolorna i landet. Om något som borde klubbarna premieras för detta, inte belastas, vilket nu för oss vidare in på medias rapportering.
 
Mediernas rapportering - Nätbaserade tidningar skor sig enligt min mening på svensk fotboll, svart rubriker säljer i form av klick, som i sin tur genererar ökade reklamintäkter. Vad tror ni de tjänar mest pengar på, en artikel med rubriken " fantastiskt volley-mål av Kalmar FF stjärna" eller " Storbråk i samband med derbyt", svaret är självklart, och jag klandrar dem inte, de är vinstdrivande och gör allt för att tjäna en hacka. Det jag vill ha i utbyte är dock en mer nyanserad bild av det hela i artiklarna, en småbarns mamma som läser den nedslående artikeln om "fotbollsrelaterat våld i en grusgrop i mellansverige" kanske tvekar på att ta med sina barn till fotbollsmatcher nästa säsong, kanske väljer hon hellre att ge ungarna klubba och puck, och vips så har svensk fotboll förlorat en möjligtvis framtida fotbollsälskare. 
 
Mitt budskap till dagens media är därmed, välj era ord mer noggrant i ämnet våld&fotboll, ge en mer nyanserad bild i er rapportering och glöm  inte, lyft fram allt det positiva som svensk fotboll gör för samhället.
 
*******************
Utbrytaren
 

2013-12-02
21:55:03

Helgens rubriker
Ett starkt Arsenal besegrade Cardiff på bortaplan. Hittills hade bland annat bägge Manchester klubbarna tappat poäng uppe i Wales, nu segrade gunners klart och spelade en fotboll som mycket väl kännetecknar ett lag vars möjligheter att vinna ligan är mycket stora. Oavsett om Wenger kan hitta en back-up eller inte till Giroud i vinter så tror jag att Arsenal vinner ligan, man har nämligen en anmärkningsvärd trygghet i ett väl fungerande grundspel, på liknande vis som Paris SG i Frankrike har.
 
Paris SG, vann även dom helgens match , detta mot Lyon och man gjorde det efter två straffmål av Zlatan Ibrahimovic. Laget ser fruktansvärt bra ut och jag ser det inte för omöjligt att man går obesegrade genom ligan i år. Ur ett inhemskt (franskt) perspektiv är det väl trevligt att Lille går så bra i år, laget har endast släppt in fyra mål på säsongens 15 matcher, låt oss hoppas att det kan vara med och utmana PSG och Monaco ett tag till. Monaco som vann sin senaste match, men som inte spelat ett särskilt övertygande spel under de senaste veckorna, deras satsning tror jag kan falla lite platt under vintern och laget bör nog förstärkas om man skall nå champions league nästa säsong.
 
Den Italienska fotbollen avslutar i detta nu omgång 14, Lazio-Napoli lirar omgångens sista match och resultatet är förnärvarande 1-1 en bit in i första halvlek. Tidigare ikväll har Fiorentina vunnit vänskapsmötet med Hellas (4-3) och sätter därmed lite press på Napoli i kampen om CL-platserna. Suveränen Juventus vann med lite bekymmer helgens fight mot Udine med 1-0 efter ett sent mål av nyförvärvet Llorente, spelaren som är tänkt att göra laget till en seriös utmanare om CL-titeln, tillsammans med Tevez tror jag faktiskt Juve har hittat en kombination som faktiskt kan ta laget väldigt långt i årets upplaga av mästarcupen.
 
***********************
 
I Sverige startade idag IFK Göteborg sin vinterträning, många frågetecken hänger i dagsläget över truppen, som alla vet är Hysen ett osäkert kort, personligen tror jag att laget som helhet skulle bli bättre utan honom, men det är ett resonemang jag kommer återkomma till senare. Allsvenskan 2014 kommer bli en profil fattigare i och med Mr.Norlings oväntade avhopp, en fantastiskt person utifrån det jag hört och läst om honom. Men våran kära liga kommer utan tvekan bli minst lika spännande nästa år ändå, 2014 blir nämligen året då det kommer göras plats för nya profiler att stifta bekantskap med, frågan är bara vilka. 
 
Visst är fotboll härligt.
 
************************
Utbrytaren