eurofoot.blogg.se

2014-02-28
19:18:00

Stjärna avstängd i CL-returen & Uppsnack Sv.Cupen
Svenska cupen 
Sv.Cupen 2014 har stora möjligheter att bjuda på överraskningar. Detta med tanke på att storlagen MFF och IFK Göteborg redan är kvalificerade för europeiskt kvalspel och kanske inte är lika motiverade att gå långt, AIK är för övrigt inte kvalificerade till cupens gruppspel.
 
De lag som måste anses vara huvudfavoriter i turneringen är därmed Helsingborg,Elfsborg och Djurgården, samtidigt som jag tror att Hammarby måste ses som den stora utmanaren och det skulle inte förvåna mig alls om det blir så att bajen står som finallag på friends arena den 18 Maj. En kittlande tanke för Svff vore självklart om det skulle utspela sig ett stockholmsderby i finalmatchen vilket inte känns helt osannolikt, kan bara lagen vinna sina matcher så lär nog lottningen vara gynnsam i detta syfte.
 
 
Det finns flera härliga scenarios som kan gestalta 2014 års Svenska cupen, hursom är det fantastiskt att tävlingssäsongen äntligen drar igång på allvar. För er som inte kan vara på plats under lördagen kan jag varmt rekommendera att följa matchen IFK Norrköping - Gais på SVTplay 15.00
 
 
 
Eurofoot
Manuel Pellegrini blev avstängd efter sitt påhopp på svenska domaren Jonas Eriksson, detta i samband med champions league mötet mot Barcelona där Manchester City drabbades hårt av några diskutabla domslut, avstängningen löper över två tävlingsmatcher anordnade av Uefa. 
 
************
Nästa omgång av Europa League präglas av rivalitet. Real Betis - Sevilla och Fiorentina - Juventus är möten att verkligen se fram emot.
 
Vilka returmöten i CL har man att se fram emot? - Tyvärr Inte många möten som lever över den andra matchen.
 
*************
Utbrytaren
Twitter: SuprasUtwo

2014-02-27
12:50:00

Fokus BK Häcken - Med ny arena
Så var det till slut klubbat och klart, BK Häcken kommer från sommaren 2015 spela på en ny arena med en kapacitet mellan 6500 och 7000 personer. 
 
BK Häcken har sedan ett par år tillbaka etablerat sig som en stabil allsvensk klubb, både spelmässigt som ekonomiskt. Givetvist har man som arrangör av Gothia Cup ett ständigt draglok för en stabil inkomst men man har samtidigt blivit bättre på att utveckla spelare för vidareförsäljning.
 
Nu får alltså Häcken en ny arena på hisingen, för vilken man enligt avtal har namnrättigheter till de kommande 10 åren. Många undrar om man har publikunderlag för att fylla denna arena, jag är helt övertygad om detta då det i Göteborg finns ett stor underliggande intresse för fotboll, dock är göteborgarna kräsna, man vill följa lag i framgång. När IFK Göteborg spelade om SM-guldet 2007 tog sig över 40 000 personer till Nya Ullevi för att se mötet mot Trelleborg, när Gais kvalade från div 2 till superettan mot Mjällby 2003 var det 12000 personer på plats, på facebook hade 2013 IFK ca 108 000 likes samtidigt som publiksnittet på hemmaplan var ca 11 000, det finns med andra ord ett stort segment av fotbollssupportrar i staden som inte är särskilt starkt bunda till någon klubb och med en nya arena och sportslig framgång kan BK Häcken säkerligen locka många utav dem till deras hemmamatcher.
 
Nyligen bytte Häcken klubbmärke, detta för att göra sig mer gångbara internationellt, man har även en ny modern träningsanläggning vid Grimbo där spelarna har fina förutsättningar för att utvecklas.
 
Det är alltså väldigt positiva tongångar runt BK Häcken för tillfället och att det finns enorma möjligheter för klubben  går inte att blunda för, mycket tack vare Gothia Cup, frågan är bara vilka ambitioner klubben har.
 
Gothia Cup har bland annat gett Häcken
- Ett internationellt välkänt varumärke
- Möjlighet till samarbetsklubbar över hela världen
- Möjlighet till att kränga stora sponsorer
 
Jag tror att  BK Häcken satsar stort i skymundan, att man har stora möjligheter att bli en ny storklubb i Sverige såväl som lyckas internationellt råder det inget tivel om. De göteborgska marginalsupportrarna sviker för tillfället både ÖIS och Gais publikmässigt och längtar efter att följa en klubb i framgång, frågan är bara om det är IFK eller Häcken som tar steget.
 
 

2014-02-26
14:04:00

Betydelsen av träningsmatcher
För tillfället förbereder sig de allsvenska lagen för fullt inför seriespelet. Många lag träningsmatchar mot lag över hela världen utan reflektion över vilket lag som egentligen står för motståndet, så vad är poängen med träningsmatcher egentligen? 
 
Om prioritet är att nöta in lagets anfallsspel, varför möter man då motstånd som långt mycket bättre än en själv? Vi ser ofta allsvenska lag som under försäsong agerar slagpåse åt bättre europeiska lag och när jag talar om att man agerar slagpåse åt bättre lag menar jag inte att resultatet sticker iväg utan att de bättre laget i själva verket utnyttjar sin svagare motståndare för att träna på olika moment i sin spelide, de kan helt enkelt göra lite som de vill under matchen. Allt från att släppa fram sin motståndare och sätta sitt positionsspel i försvaret samtidigt som de kan dominera matchbilden för att sätta specifika rörelsemönster i anfallsspelet.
 
 
IFK Göteborg gjorde 2013 sin bästa säsong på länge, innan seriespelet startade spelades för första gången matcher i svenska cupen, laget mötte Brage,Kalmar och Nyköping, motståndare med liknande spelfilosofi som man senare skulle stöta på i allsvenskan. När seriespelet startade inledde man bättre än på många år, kan det finnas ett samband? - Jag tror det. IFK kommer inte ställas mot lag som spelar som Shakhtar Donetsk i allsvenskan, man kommer möta lag som kryper ihop och spelar svenskt och då är bästa förberedelsen att möta lag som har en liknande spelstil. Kanske är det just beroende på detta som många allsvenska storklubbar historiskt sätt har inlett allsvenskan mindre bra, just för att de fokuserat sitt träningsmatchande utomlands mot helt annat motstånd än det i den inhemska serien.
 
Ofta får man höra att spelarna tar med sig en värdefull erfarenhet när man matchas mot europeiskt motstånd under försäsongen, problematiken är att EL/CL - kvalet börjar först under juli/augusti. Kanske borde klubbarna som går in i ett europeiskt kvalspel överväga att spela fler träningsmatcher mot internationellt motstånd först då.
 
**********************
Utbrytaren
Twitter: SuprasUtwo
 
 
 
 

2014-02-24
10:39:00

Kan fotbollen lära av hockeyn?
Under söndagens OS-final mellan Sverige och Kanada var tre av fyra domare kanadensare. I Kanda är hockey religion och hela befolkningen sluter alltid upp när deras lönnlöv spelar matcher, ändå fick alltså 3 kanadensiska domare döma OS-finalen något som hade varit otänkbart inom fotbollen.
 
I Sverige får exempelvis inte en allsvensk domare vara huvudman i en match i dennes hemstad, att döma landskamper för sitt eget land vore även det otänktbart. Men frågan är om man inom fotbollen inte måste revidera denna åsikt. I brist på kvalitativa domare borde man utnyttja de som finns till fullo, i Sverige framförallt borde vi ta första steget mot att i så många matcher som möjligt ställa de bästa domarna på planen i de viktigaste matcherna, oavsett vart matchen spelas eller vilka lag som möts, domarna är tillräckligt proffessionella för att hantera detta.
 
*********************************
 
Vårvädret sprider sig i Sverige och den allsvenska premiären närmar sig, kommade helg startar svenska cupen och regerande mästarna IFK Göteborg möter i första matchen IFK Värnamo, frågan är bara vilken inställning klubben har till turneringen nu när man redan är klar för europaspel. Troligtvis kommer IFK och de andra lagen som redan kvalificerat sig för europa gå in till Sv.cupen matcherna med samma inställning som om de vore träningsmatcher.
 
***************************************
Utbrytaren
Twitter: SuprasUtwo

2014-02-17
13:58:00

Ny energi
Ny energi in i IFK Göteborg efter det att Håkan Mild avgår som sportchef efter 8 år på tjänsten. 
 
Man kan nu fråga sig följande 
1. Hur har Håkans beslut påverkat eventuella transfers, Och hur har stahre upplevt situationen att en avgående sportchef är inblandad i beslut om lagets framtid?
 
2. Hur reagerar organisationen på Håkans avhopp. han har sedan länge varit en stor del av föreningens identitet.
 
3. Mikael stahres kontrakt går ut efter säsongen, likaledes har IFK ett antal spelare vars kontrakt inom kort går ut. Kan detta leda till att en oro för framtiden sprids, en ny sportchef kan ha helt andra planer för spelare och ledare. Vart kommer fokus vara när de aktiva måste positionera sig själva gentemot den nya chefen.
 
4. Vem blir ny sportchef? Jag tror på en individ som Håkan är med och hansplockar och som kan fortsätta jobba efter den röda tråd Håkan satt upp inom klubben. Alternativt som Erlingmark och Fhager har nämnts, jag tror Micke stahre själv kan ta en managerroll, men som sagt, individen kommer fortsätta jobba enligt Håkans arbetsätt.
 
 
Bloggen tar ny fart med ny energi. Mycket fokus kommer framöver ligga på Allsvenskan och främst  IFK Göteborg.