eurofoot.blogg.se

2014-02-26
14:04:00

Betydelsen av träningsmatcher
För tillfället förbereder sig de allsvenska lagen för fullt inför seriespelet. Många lag träningsmatchar mot lag över hela världen utan reflektion över vilket lag som egentligen står för motståndet, så vad är poängen med träningsmatcher egentligen? 
 
Om prioritet är att nöta in lagets anfallsspel, varför möter man då motstånd som långt mycket bättre än en själv? Vi ser ofta allsvenska lag som under försäsong agerar slagpåse åt bättre europeiska lag och när jag talar om att man agerar slagpåse åt bättre lag menar jag inte att resultatet sticker iväg utan att de bättre laget i själva verket utnyttjar sin svagare motståndare för att träna på olika moment i sin spelide, de kan helt enkelt göra lite som de vill under matchen. Allt från att släppa fram sin motståndare och sätta sitt positionsspel i försvaret samtidigt som de kan dominera matchbilden för att sätta specifika rörelsemönster i anfallsspelet.
 
 
IFK Göteborg gjorde 2013 sin bästa säsong på länge, innan seriespelet startade spelades för första gången matcher i svenska cupen, laget mötte Brage,Kalmar och Nyköping, motståndare med liknande spelfilosofi som man senare skulle stöta på i allsvenskan. När seriespelet startade inledde man bättre än på många år, kan det finnas ett samband? - Jag tror det. IFK kommer inte ställas mot lag som spelar som Shakhtar Donetsk i allsvenskan, man kommer möta lag som kryper ihop och spelar svenskt och då är bästa förberedelsen att möta lag som har en liknande spelstil. Kanske är det just beroende på detta som många allsvenska storklubbar historiskt sätt har inlett allsvenskan mindre bra, just för att de fokuserat sitt träningsmatchande utomlands mot helt annat motstånd än det i den inhemska serien.
 
Ofta får man höra att spelarna tar med sig en värdefull erfarenhet när man matchas mot europeiskt motstånd under försäsongen, problematiken är att EL/CL - kvalet börjar först under juli/augusti. Kanske borde klubbarna som går in i ett europeiskt kvalspel överväga att spela fler träningsmatcher mot internationellt motstånd först då.
 
**********************
Utbrytaren
Twitter: SuprasUtwo
 
 
 
 

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: