eurofoot.blogg.se

2014-01-30
13:04:00

Full fart under januarifönstret
Jag tänker inte trötta ut er genom att rabbla upp alla övergångar som genomförts under januari månad, de viktigaste har väl de flesta redan uppmärksammat. Mer intressant är enligt mig hur stor ruljans det är på spelare i januari, det måste väl ändå vara ett stort underbetyg till de sportsligt ansvariga i respektive klubb, att tvingas köpa och sälja ett antal spelare halvägs in i säsongen. Visst kan skador göra att man tvingas agera redan i januari, men samtidigt är spelarkarusellen för stor för att man enbart skulle kunna peka på det som en anledning.
 
Manchester United har under hösten haft uppenbara problem, redan under slutet av sommaren var Moyes ute efter att förstärka med ett antal nyförvärv för att kunna spela sin fotboll på bästa sätt, något man misslyckades med, vilket konsekvenser detta fick kunde vi sedan skönja under seriespelet, men att härleda det till ett misslyckande för Moyes kan jag inte köpa, han har haft fullt upp att sätta en ny organisationen som helt har rekonstruerats efter Sir Alex, och det är därav mycket möjligt att tiden helt enkelt inte räckte till för att genomföra de tilltänka värvningarna.
 
John Guidetti gick på lån till Stoke, att han skulle gå på lån var som skrivit tidigare inte oväntat, men att han skulle hamna i Stoke kunde jag inte tro. Visst nu får han kanske lite speltid i PL men i jämförelse med vad han hade fått i en exempelvis spansk klubb går inte att jämföra, där hade en Man City spelare gått rakt in i startelvan.
 
Skulle inte Arsenal förstärka på anfallsposten? - Har Arsene Wenger i all hast glömt bort  eller bortprioriterat att köpa in ytterligare en anfallare, oavsett lär det bli oerhört kännbart om Giroud skulle bli skadad eller sliten av det hårda matchandet under våren, utan en kvalitativ ersättare kan det i sin tur bli Arsenals fall i jakten på ligatiteln. 
 
Det finns fortfarande lite tid kvar på transferfönstret i januari och troligtvis kommer det genomföras nån enstaka stor övergång till. Jag tror trots allt att Arsenal gör ett försök att värva en till anfallare och med det sagt tror jag att Berbatov ligger nära till hands. I Spanien och Italien går som bekant ekonomin inte på högvarv och vi lär inte få se några fler stora övergångar där inte, Real,Barca och Juve har inget behov av att värva de spelare som finns tillgängliga och som kan tillföra något under våren, samtidigt har inte de andra medelstora klubbarna råd till några stora nyförvärv, även fast de hade behövt ( Milan).
 
******************
Ur ett svenskt perspektiv träningsspelar idag både AIK och IFK Göteborg, matcher som kan vara väl värda att följa.
 
*****************
Utbrytaren
 
Twitter: suprasUtwo
 

2014-01-25
12:19:00

Den moderna fotbollen kan få oanade konsekvenser.

”Mot den moderna fotbollen” är ett populärt uttryck att slänga sig med för att kritisera den europeiska fotbollsvärld som allt mer präglas av en ekonomisk kapprustning. Utifrån kan man betrakta en allt mer segregerad klubbkonkurrens där de klubbar med rika ägare kan positionera sig, detta genom att locka till sig bättre spelare med högre löner. En  växande oro har sedan den ekonomiska kapprustningen tagit fart, gällande hur intresset kan komma att påverkas om sporten inte längre är så oförutsägbar som den en gång varit när förutsättningarna var lika för alla. För mig är frågan en helt annan.

 

Allsvenska klubbar är bra exempel på hur europeiska toppklubbar historiskt har sett ut, man har generellt sett varit tvugna att anpassa sina kostnader efter intäkter. Grunden för framgång har därmed cementerats av ett långsiktigt arbete, intäkter har man tillförskansat sig genom spelarutveckling/försäljning, bättre spel, mer framgång, större publikintäkter, större reklamintäkter. Intäkterna och kostnaderna har i sin tur kontinuerligt justerats i förhållande med den ekonomiska utvecklingen i stort. Man kan påstå att väl skötta fotbollsklubbar historiskt sätt representerat en bild av marknadsekonomisk jämvikt.

 

Hur ser det ut i många europeiska storklubbar idag? – Jämviktsläget är fullständigt utraderat. Man pumpar in pengar för att snabbt nå framgång, FIFA financial fair play är ett försök att få klubbarna att återgå till ett ekonomiskt jämviktsläge, dock ett misslyckat sådant, istället har klubbägarna löst sin bokföring genom att skriva större orimliga reklamavtal med sina egna företag och samtidigt fortsätter biljettpriserna att skjuta i höjden.

 

Detta innbär att en del fotbollsklubbar numera står inför ett helt nytt sorts hot. Man har med intåget av rika företagsägare försatt sig i en situation där man helt plötsligt rör sig i samförhållande med makroekonomin och fallet vid en krasch är betydligt djupare än tidigare. Historien har visat på hur en ekonomisk kris på endast ett par dagar kan slå ut allt från hela länders ekonomi till enorma stabila företag. Givetvis skull en djup ekonomisk kris även drabba klubbar som styrs enligt den allsvenska modellen, men till skillnad från de superrika klubbarna så skulle fallet bli mycket mindre och man skulle snabbt anpassa sin verksamhet efter de nya förutsättningarna. De rika klubbarna skulle i sin tur riskera att slås ut när klubbägarna flyr fältet, reklamintäkterna försvinner och klubben står kvar med en djup överkonsumtion.

 

Ekonomiska bubblor kommer och går, nu spekuleras det att en ny superbubbla kan komma att spicka inom en överskådlig framtid. När många storklubbar idag blivit direkt interagerande med den globala ekonomin är möjligheten stor att en superbubbla skulle orsaka ett maktskifte inom fotbollsvärlden och att vi skulle få se idag mindre fotbollsklubbar dominera den europeiska scenen.

******************'

Utbrytaren


2014-01-17
17:13:12

Vad är typiskt svenskt?
Henok Goitom har under dagen varit ute och kritiserat landslagsledningen för att inte ta ut spelare som enligt svensk kultur kan vara obekväma. Och just den där svenskheten är jag lite intresserad av att ta reda på mer om, även hans vapendragare Bojan Djordjic har många gånger varit ute och kritiserat media för att ingen vågar sticka ut utan istället försöker vara så politiskt korrekt som möjligt, allt enligt svensk tradition. Varken Henok eller Bojan är ensamma om att ha dessa åsikterna, de är en vanligt förekommande självbild bland invånarna i landet Sverige.
 
Sverige alltså, landet lagom, landet där alla skall få vara med och ingen har rätt att sticka ut från mängden, landet där gammal är äldst och ungdomarna skall rätta in sig i leden. Kan föregående verkligen stämma för ett land som ligger långt fram vad gäller kvinnors rätt i samhället, vad gäller homosexuella rättigheter, vad gäller invandring och integration, vad gäller forskning och utveckling samt mycket mycket mer. För mig hänger det hela inte ihop, varifrån kommer dessa fördomar? Utifrån ett fotbollsmässigt perspektiv kanske det kan det vara så att fotbollen inte hängt med utvecklingen i resten av landet, att gamla värderingar till viss del sitter i.
 
Några motargument till att fotbollsklimatet inte hängt med utvecklingen i resterande del av samhället 1. mediaklimatet är minst lika tufft som i andra länder, man är inte alls rädd för ställa provocerande eller utmanande frågor. men till skillnad från många andra länder så finns det samtidigt en respekt för sina meningsmotståndare. 2. Utländska influenser präglar svensk fotboll mer än någonsin och de individuella fokuset har nästan tagit orimliga proportioner.
 
Att Henok Goitom tillhör allsvenskans 2 bästa anfallare råder det inget snack om, han kanske rent av är nummer 1. Varför han inte är uttagen till landslagets januariturne kan det samtidigt finnas en mängd olika logiska anledningar till, att en av dem skulle bero på hans tidigare uttalanden eller personlighet köper jag dock inte, varför skulle i sådana fall Ranegie eller Gernt ha blivit uttagna, eller Zlatan inför VM 2002, nej det resonemanget bygger på stereotypa fördomar som ligger långt bort i svunna tider. 
 
********************
Utbrytaren
Twitter: SuprasUtwo

2014-01-13
17:03:00

Han vinner FIFA Ballon Dor
Ikväll presenteras vinnaren av guldbollen, dvs. världens bästa manliga fotbollsspelare. De tre kandidaterna är Christiano Ronaldo, Franck Ribery och Lionel Messi och mycket talar för att kampen står mellan de två förstnämnda. Så vem bör vinna priset?
 
Egentligen är det en orimlig utmärkelse eftersom fotboll är en lagsport och utan sina lagkamrater kan man som enskild individ aldrig få möjligheten att nyttja sina främsta egenskaper på bästa sätt. Om man då ser till vilka lag som respektive spelare har spelat tillsammans med är Bayern Munchen utan tvekan bäst, Real Madrid och Barcelona kan betraktas vara ganska så likvärdiga även om Barca vann ligan tämligen komfortabelt förra säsongen, men med detta i åtanke kan vi då anta att Franck Ribery lättare har kunnat sticka ut titelmässigt som sportsligt? Ja givetvis, och därför bör vi inte fokusera för mycket på antalet titlar för att ta fram en vinnare. Istället bör man fokusera mer på spelarnas enskilda kvaliteer, alltså extraordinära prestationer och enligt denna parameter vill jag även bestämt påstå att Zlatan Ibrahimovic borde vara en av de tre kandidaterna. 
 
Lionel Messi, har tappat viss kvalitet i sitt spel under det senaste året, han har missat fler målchanser, slagit färre exceptionella passningar, inte varit särskilt starkt i duellspelet och inte varit lika framgångsrik i 1 mot 1 dueller. Detta i jämförelse mot tidigare säsonger.
 
Christiano Ronaldo, har bibehållet sin fart och förmåga att slå ut sin motståndare, blivit ännu vassare i avslutningsmomenten, slår lika många exceptionella passningar som tidigare och har blivit ännu starkare i duellspelet.
 
Franck Ribery, slår färre exceptionella passningar, blivit bättre på att utmana sin motståndare, gör färre mål, starkare i duellspelet.
 
Ovanstående analys bygger på deras egna individuella utveckling och ställs mot dem själva. Trots att Messi har tappat i kvalite skulle han med andra ord ändå kunna vara den bästa i världen. 
 
Enligt min analys är Christiano Ronaldo världens bästa fotbollsspelare, han har bara blivit bättre under det senaste året, hans individuella kvalite är sammantaget på en högre nivå än de andra kandidaterna. Placera Ronaldo på samma position som Ribery i Bayern och resultatet hade blivit bättre, placera Ronaldo på samma position i Barcelona som Messi och resultatet hade blivit bättre, man hade fått fler mål, fler assister, fler vunna dueller och fler lyckade utmaningar 1 mot 1.
 
******************
Utbrytaren, twitter: suprasUtwo

2014-01-12
19:11:00

Hur vill vi ha vår fotboll?
Allsvenskan jobbar för att få ett mer utpräglat toppskikt, något som eftersträvas av alla inkl.mediasverige. Samtidigt klagar man mycket på att de europeiska ligorna är för ojämna. Hur vill man ha det egentligen?
 
I premier league utgörs den absoluta toppen av 7 lag som gör upp om ligatiteln och CL-platser.
 
I Spanien  gör 3 starka lag upp om titeln, resterande platser i europa är det oerhört tight om.
 
Italien präglas av ett enmansrace om titeln där Juve kommer jogga hem det. Men om Europaplatserna är det desto jämnare.
 
Det är alltså den ligan med mest pengar som är jämnast (PL). Så är egentligen ökade klyftor mellan lagen problemet? Kanske kan standarden överlag höjas om mer pengar kommer till ligan även om de utgår från en specifik klubb, för att sedan sedermera vattna de andra klubbarna med pengar .
 
Om man nu är emot ett segregerat toppskikt ligan bör man nog inte heller ropa efter CL/EL framgångar för det svenska lagen och klaga på kvaliteten när så inte sker. Man kan inte både ha kakan och äta den.
 
*****
Utbrytaren
 

2014-01-08
14:58:00

Fotbollsvärlden präglas av girighet
Giriga män 1.
VM 2022 i Qatar kan komma att spelas under det europeiska vinterhalvåret, med allt vad det innebär för ligaspel. Idag kan man läsa om hur pamparna inom FIFA lutar åt att planera VM 2022 någon gång mellan November och Januari, detta beroende på att det inte är rimligt att spela under Juni/Juli då temperaturen kan nå hela 50 grader C. Konsekvenserna av ett sånt här beslut skulle få stora proportioner då det europeiska ligaspelet skulle behöva ta paus. Jag har väldigt svårt att se ett sådan scenario, mycket beroende på de inflytelserika klubbägarna som idag huserar i många europeiska topplag, vilka redan nu inte gärna släpper sina spelare till landslagsspel, att då avbryta ligaspelet under så intensiva månader som November/December känns fullständigt orealistiskt. Detta skulle nämligen påverka lukrativa tv-avtal i såväl liga som cup-spel och minska intäkterna , hela säsongen skulle dessutom bli kraftigt förlängd och öka skaderisken betänkligt. Anledningen till att Qatar fick VM i första taget är ett resultat av ett politiskt rävspel,mutor och girighet, därför frågor jag mig hur maktens män i klubbledningarna passivt skulle stå på andra sidan bordet och låta beslutet om att spela under vintern gå igenom och kosta dem stora pengar. Vi kan nog konstatera att det slutgiltliga beslutet i denna fråga ligger långt fram i tiden och enbart kommer att handla om politik i slutändan.
 
Girig man 2. 
Robert Lewandovski är alltså klar för Bayern Munchen. Ja, vart skall man ta vid här egentligen, det finns bara ett ord för denna övergången och det är ORIMLIGT. Fotbollen i Tyskland är uppenbarligen en helt annan än i resten av Europa, det normala steget hade varit att lämna för en klubb utanför Tyskland, inte för sin absolut största antagonist som man kamperat mot under flera år. Med detta i åtanke finns det bara en anledning till att han lämnar för Bayern och det är big money.
 
***************
Utbrytaren  
 
Twitter: suprasUtwo
 
 
 

2014-01-07
17:58:00

Mikael Stahre till Molde? - Håkan Mild svarar på frågor om IFK Göteborgs framtid
Under dagen publicerade sportbladet en artikel om att IFK Göteborgs huvudtränare Mikael Stahre skulle vara aktuell för den norska klubben Molde. Eurofoot-bloggen tog därför kontakt med IFK`s sportchef Håkan Mild för att reda ut vad som är på gång i klubben. Man har redan tappat några tongivande spelare samtidigt som andra spelare och nu tränaren ryktas vara på väg bort.
 
Hej Håkan!

1. Farnerud har tvingats lägga av, Hysen har flyttat till Kina, Dyrestam ser ut att lämna, Jakob Johansson är het på transfermarknaden och Mikael Stahre ryktas vara på väg till Molde. Vad kommer IFK Göteborgs sportsliga ambition att vara 2014?

Klubbens ambition/mål är att vara topp tre!

 

 

2. Kan du nämna ett exempel på en röd tråd som du velat hålla inom organisationen sen du tillträdde som sportchef , som skall verka för att göra IFK Göteborg till ledande i norden.

Förstår inte frågan riktigt, om det är något vi håller inom organisationen så kommunicerar vi den inte utåt.

 

 

3. Med alla rykten om spelare och tränare ut, vad skulle du vilja säga för att lugna klubbens supportrar?

Vi kommer inte tappa fler spelare innan serien börjar om vi inte själva vill det utan snarare kommer vi ta in spelare i så fall.

 

Analys

Till att börja med kan jag klargöra vad fråga 2. handlade om, IFK Göteborg har under Håkan Mild som sportchef haft en ambition att bli den ledande klubben i norden, jag ville ta reda på hur man vill arbeta för att nå de målen, tex. en spelfilosofi som genomsyrar hela föreningen. Om vi ser till vilka tränare och spelare IFK värvat de senaste åren kan jag inte se att man vill skapa någon kontinuitet i form av spelfilosofi, detta tror jag dock är ett måste för en svensk klubb att ägna mycket tid åt, beroende på att det inte finns tillräckligt med pengar för att på kort sikt värva sig till framgång.

Inledningsvis svarar Håkan Mild att klubbens ambitioner är att vara topp 3, i allsvenskan då förmodar jag, vilket ligger i linje med tidigare års uttalanden. Med detta i åtanke kan nog klubbens supportrar känna sig säkra på att sportchefen inte tar några som beslut som kan komma att skada möjligheterna inför säsongen 2014. Liksom han avslutningsvis antyder har klubben full kontroll över sin situation i dagsläget och kommer med största sannolikhet ställa ett slagkraftigt lag på benen inför den allsvenska premiären.

*******************

Följ utveckligen i de allsvenska klubbarna samt europeisk klubbfotboll under våren med eurofoot.blogg.se , här kommer det som är värt att läsa att finnas tillgängligt.

********************

Utbrytaren

 


2014-01-02
14:11:46

SVT Hjärtat i mediasverige
Sitter och kollar lite på JVM i ishockey på TV10, ett event som har vuxit och blivit starkt genom SVT's sändningar, något som fick mig att börja reflektera lite över tv-klimatet i Sverige.

Alla som har en TV hemma har också SVT, alla folkligt framgångsrika program har en gång i tiden börjat visats i SVT för att sedan bli uppköpta av kanaler med större ekonomiska muskler. Eller kopierade i någon form.

Ex. JVM-ishockey, OS, Fotbollskväll,tipsextra, VM-fotboll/hockey, Bandy-finalen, Golf-majors och många fler icke sportrelaterade program tex. Robinson.

Vad tyder detta på? Jo, i och med att SVT når hela den svenska publiken utnyttjar andra kanaler de framgångsrika sändningar som byggs i SVT och som på så sätt blivit etablerade.


För att exemplifiera, lyckas SVT bygga Svenska cupen i fotboll tillräckligt så kommer någon annan aktör köpa konceptet för att börja kapitalistera på den grund SVT byggt genom att fånga intresset bland den svenska befolkningen.

SVT är därmed en maktfaktor i TV-Sverige, tyvärr har de inte insett det själva än, då hade de förstått vilken möjlighet de har att styra framtidens tv-klimat.
*********
Utbrytaren