eurofoot.blogg.se

2014-01-13
17:03:00

Han vinner FIFA Ballon Dor
Ikväll presenteras vinnaren av guldbollen, dvs. världens bästa manliga fotbollsspelare. De tre kandidaterna är Christiano Ronaldo, Franck Ribery och Lionel Messi och mycket talar för att kampen står mellan de två förstnämnda. Så vem bör vinna priset?
 
Egentligen är det en orimlig utmärkelse eftersom fotboll är en lagsport och utan sina lagkamrater kan man som enskild individ aldrig få möjligheten att nyttja sina främsta egenskaper på bästa sätt. Om man då ser till vilka lag som respektive spelare har spelat tillsammans med är Bayern Munchen utan tvekan bäst, Real Madrid och Barcelona kan betraktas vara ganska så likvärdiga även om Barca vann ligan tämligen komfortabelt förra säsongen, men med detta i åtanke kan vi då anta att Franck Ribery lättare har kunnat sticka ut titelmässigt som sportsligt? Ja givetvis, och därför bör vi inte fokusera för mycket på antalet titlar för att ta fram en vinnare. Istället bör man fokusera mer på spelarnas enskilda kvaliteer, alltså extraordinära prestationer och enligt denna parameter vill jag även bestämt påstå att Zlatan Ibrahimovic borde vara en av de tre kandidaterna. 
 
Lionel Messi, har tappat viss kvalitet i sitt spel under det senaste året, han har missat fler målchanser, slagit färre exceptionella passningar, inte varit särskilt starkt i duellspelet och inte varit lika framgångsrik i 1 mot 1 dueller. Detta i jämförelse mot tidigare säsonger.
 
Christiano Ronaldo, har bibehållet sin fart och förmåga att slå ut sin motståndare, blivit ännu vassare i avslutningsmomenten, slår lika många exceptionella passningar som tidigare och har blivit ännu starkare i duellspelet.
 
Franck Ribery, slår färre exceptionella passningar, blivit bättre på att utmana sin motståndare, gör färre mål, starkare i duellspelet.
 
Ovanstående analys bygger på deras egna individuella utveckling och ställs mot dem själva. Trots att Messi har tappat i kvalite skulle han med andra ord ändå kunna vara den bästa i världen. 
 
Enligt min analys är Christiano Ronaldo världens bästa fotbollsspelare, han har bara blivit bättre under det senaste året, hans individuella kvalite är sammantaget på en högre nivå än de andra kandidaterna. Placera Ronaldo på samma position som Ribery i Bayern och resultatet hade blivit bättre, placera Ronaldo på samma position i Barcelona som Messi och resultatet hade blivit bättre, man hade fått fler mål, fler assister, fler vunna dueller och fler lyckade utmaningar 1 mot 1.
 
******************
Utbrytaren, twitter: suprasUtwo

Kommentar:
#1: Jon

Jävligt klockren analys, stämmer helt överens med mina tankar! Tycker dock, som du skriver, att Zlatan skulle vart med på messis bekostnad då denne varit skadad stora delar av denna säsong och inte hållt samma nivå!

Svar: Nice. Ja definitivt, Zlatan har lätt presterat mer och bättre under året än vad Messi gjort. Grymt kul och rättvist att Ronaldo tog hem det till slut.
Utbrytaren

2014-01-13 @ 18:33:25
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: