eurofoot.blogg.se

2013-11-29
16:08:26

Aktuellt fredag 2013-11-29
 
AC Milans Vice President likväl sportchef Adriano Galliani lämnade klubben under dagen, kan vi tolka detta som att Max Allegri också lämnar inom kort? Galliani själv är missnöjd med hur han behandlats av sina chefer i samband med detta, tar han revanch i en ny klubb eller blir den 28:a åriga sejouren i klubben hans sista profilerade yrke inom fotbollen? Jag ser det inte som omöjligt att han inställer sig hos PSG inom kort, klubben arbetar dagligen med att etablera sig som en europeisk storklubb, både på planen som organisatoriskt, detta uppdrag skulle därför passa Galliani som handen i handsken.
 
*****************
Dagens spel: ö2.5 mål i matchen Wolfsburg-Hamburg. Ett grymt hemmastarkt Wolfsburg tar emot ett Hamburg som släpper in mest mål av alla lag i bundesliga på bortaplan. Målspelet ö2.5 är lite speciellt och hänger till stor del ihop med tillfälligheter som kan påverka matchbilden, jag föredrar dock detta spel i just bundesliga där matchbilden ofta är öppen och svängig oberoende av resultatet i matchen.
 
*****************
Kommande helg bjuder på ett antal fina matcher, bland annat möter Tottenham-Manchester United under söndagen, en match där hemmalaget garanterat är taggat till tusen efter förra helgens bottenapp mot Manchester City.
 
Som alltid bjuder topplagen i La liga på stor underhållning, i avsaknad av någon het derbykaraktär tror jag att söndagens möte Bilbao-Barcelona kan bjuda på en del känslor och en oförutsägbar utgång.
 
I helgens Italien följer jag med extra intresse Cagliari som tar emot Sassuolo på söndagen, förhoppningsvis har Albin Ekdal återhämtat sig fullt ut vid detta nu och kan möjligtvis få lite speltid.
 
Under söndagen spelar också PSG hemma mot Lyon, en intressant match som kommer behandlas vidare i bloggen under helgen.
 
****************
Bloggen laddar upp med analyser, historik och speltips under lördag förmiddag, haka på då!
 
/Utbrytaren
 
 
 
 

2013-11-29
09:52:38

Helgens hetaste matcher & speltips
Uppdateras 17:00

2013-11-28
15:23:00

Manchester United - Har Moyes axlat Fergusons mantel?


När Sir.Alex förra säsongen lämnade ifrån sig rodret som huvudtränare i Manchester United var det nog många som var osäkra på om David Moyes skulle kunna bibehålla klubbens dominanta position i fotbollsvärlden.

Redan innan Moyes klev på skutan hade laget trots övertygande säsonger sett en aning svajigt ut, spelmässigt hade man inte övertygat och diverse dispyter inom organisationen bröt ut med jämna mellanrum. Karaktäristiken för Alex Fergusons ledarskap präglades dock till stor del av ett ständigt roterande på olika positioner i laget och av en kontinuerlig feedback på spelarnas uppträdande, detta var för många spelare obekvämt men skapade samtidigt en ständig process och uteckling som jag tror bidrog till att laget alltid var med i toppen av ligaspelet, även om inte spelarna själva var medvetna om detta.

Man talar ofta om att man måste vänta med att bedöma David Moyes efter något år eller två, att han måste ges chansen att få tid på sig. Utifrån vilka preferenser man skall bedöma honom vet bara styrelsen, kanske vill man inte ha en replica av sin forne manager, men är det efter de preferenserna han bedöms så bör man vara medveten om att slutprodukten av Alex Fergusons säsonger var ett resultat av ett kontinuerligt team management, där ständiga processer var den värdeskapande grunden till framgång.

**************

Utbrytaren


2013-11-27
20:15:17

Champions League fokus 2013-11-27
Idag finns ingen tid till något längre inlägg. Därför kommer bara dagens spel ut.
 
Paris SG vinner hemma mot Olympiakos till 1.40 , PSG kan säkra gruppsegern och avancemang till åttondelsfinalen därför kommer man högmotiverade till denna match. Grekerna hoppas säkra avancemanget i sista omgången och ett tidigt PSG mål kan få dem att redan då fokusera på nästa match. Zlatan är som vanligt högaktuell till att göra mål, men jag tror Lucas M målform håller i sig ikväll och att han stänker dit en strut.
 
*************
Utbrytaren

2013-11-26
15:01:00

Champions League fokus 2013-11-26

Matcher

Grupp E

Basel-Chelsea

Steaua B-Schalke 04

Grupp F

Arsenal-Marseille

Dortmund-Napoli

Grupp G

Zenith-Ath Madrid

Porto-Austria W

Grupp H

Ajax-Barcelona

Celtic-Milan

Kommentar: För att undvika att snurra in mig tekniska poängresonemang tänker jag istället inför kvällens matcher att fokusera på ett par speciella möten.

 

Zenith-Ath de Madrid

Nyckelmatch i grupp G där Zenith vid vinst tar ett stort steg mot utslagningsfasen. Gruppens vinnare Athletico de Madrid flyger till Ryssland med en enda tanke, att ta sig hem skadefria. Madridlaget ställer bland annat över stjärnor som David Villa, Diego Costa, Arda Turan och Diego Godin till dagens möte. Ett stort avbräck för Zenith å andra sidan är att portugisen Danny inte kommer till spel, man saknar även ett par andra spelare som troligtvis annars varit aktuella för startelvan. När Ath Madrid gått som tåget i La liga har Zenith haft problem under de senaste omgångarna, i fredags förlorade man till exempel mot Rostov hemma med 0-2, detta till trots så leder man den ryska ligan på 36 poäng och har vid avancemang i Champions League gjort en helt klart godkänd höstsäsong.

Matchanalys

Fokus inför matchen är på Diego Simeone och hans val att lämna ett antal spelare hemma i Madrid, men med tanke på Zeniths skadelista så kan man ändå anta att det jämnar ut sig en aning, jag har svårt att tro att Zenith kommer köra över Ath Madrid men mycket talar för att man ändå vinner matchen. Zeniths bäste målgörare i Champions League Hulk, startar matchen och kan mycket väl vara den avgjörande skillnaden mellan lagen. Troligtvis kommer Madridlaget att försöka spela boll som vanligt, men med ett antal oerfarna spelare på planen i kalla Ryssland så tror jag Zenith kan utnyttja motståndarens bolltapp och snabbt ställa om och skapa farligheter.

Mitt spel: 1.a till 2.15 som jag hittar på bet365.

 

Dortmund-Napoli

Högintressant möte i Dortmund, där jag vill påstå att bortalaget är tvingat till att ta poäng för att kunna avancera från gruppen. Som bekant lider Dortmund av försvarsproblematik vilket Bayern Munchen blottade under lördagens stormöte, men Napoli är inte Bayern, Napoli är dock ett duktig lag, välbalanserat och individuelt skickkligt, dock kommer till matchen med ett stort avbräck i form av Marek Hamsik. I mötet i Neapel vann hemmalaget tämligen övertygande med 2-1, min analys från den matchen är att Dortmunds fantastiska vår fortfarande satt i benen och att man underskattade Napoli till stor del, något som inte kommer hända under kvällens match.

Matchanalys

Ikväll är Dortmund högmotiverade och desperata, jag tror att Dortmund spelarna kommer starta i ett furiöst tempo och sätta press på Napoli från den första minuten, något som Benitez mannar kommer få svårt att värja sig från. Klarar dock Napoli den första anstormningen tror jag man kan växa och ta över matchen under andra halvlek då Dortmunds match ifrån helgen kan börja göra sig påmind och sätta sig i benen.

Mitt tips: Dortmund ö1.5 mål till 1.5 på bet365.

 

 

Celtic-Milan

Kan Celtic återigen dra nytta av sin hemmaplan och ta poäng i en svår avgörande Champions league match? 

Kan Milan återigen spela på sin historik och vinna i Champions league trots att man varit tämligen urusla i ligaspelet?

Ovanstående frågor kommer ikväll att besvaras, AC Milan flyger till Skottland som grupptvåa men med både Ajax och Celtic tätt flåsande i nacken. Milan lyckades inte besegra Genoa i helgens möte trots ett numerärt överläge i ca.55 minuter, matchen slutade 1-1 efter bland annat en straffmiss av super Mario Balotelli . Celtic kommer till mötet med 13 raka ligasegrar i bagaget, deras längsta vinstrad sen säsongen 03/04, i truppen är man i stort sett skadefria och kan se fram emot kvällens möte med tillförsikt.

Jag tror båda lagen kommer få svårt att ta 3 poäng i denna matchen, mycket talar för en låst match där framförallt Milan kommer att spela taktiskt och ställa om när det ges möjlighet. Som brukligt när Celtic spelar hemma kommer publiken vara i extas men frågan är om laget har tillräckligt med kvalite för att omsätta denna push till att tränga igenom Milans försvar, jag ställer mig tveksam till detta.

Mitt tips: u2.5 mål till 1.7 på bet365.

 

************

Utbrytaren


2013-11-25
15:03:00

En sömnig måndag?
Vi har upplevt en helg med sprakande föreställningar runt om i hela Europa, men det är inte läge att varva ned för det.
 
Vecka 48 inleder under måndagen med ett högintressant Birminghamderby mellan "svensk-laget" WBA och Aston Villa.I Italien får vi förhoppningsvis svenskinslag i form av Albin Ekdal eller Sebastian Eriksson i matchen Roma-Cagliari, och i Spanien tar Malaga emot Athletic Bilbao. Idag finns tyvärr inte tid för någon matchanalys varför även tipset utgår, något som vi dock återkommer till under morgondagens Champions League möten. Som sagt vi har ytterligare en fantastiskt vecka att se fram emot.
 
**************
John Guidetti på bänken för City under gårdagens match,en tydlig signal till övriga fotbollseuropa om att han är spelklar och redo för utlåning. Jag tror inte City väljer att sälja just nu, nog för att rika klubbägare många gånger kan verka slösaktiga men ekonomi det kan dom, gör Guidetti en kanonvår utlånad i en hyvsad liga kommer hans marknadsvärde stiga kraftigt, samtidigt kan en fiaskovår dra ner hans nuvarande värde. Men det är en kalkylerad risk som Citys ägare garanterat vill ta för chansen till en högre utdelning. För att exemplifiera detta på ett enkelt sätt kan vi utgå från att John är värderad till ca 45M, en bra vår innebär att hans marknadsvärde går upp till ca 120M (+75M), motsvarande en dålig vår och hans hans marknadsvärde går ner till 20M (-25M), en klubb med dålig ekonomi hade kanske inte vågat ta denna risken men Citys förmögenhet gör att det är värt risken att gambla.
 
**************
PZG tog en övertygande seger borta mot Reims under lördagen och Zuper Zlatan gjorde i vanlig ordning mål och klev upp som delad skytteligaledare. Om någon mentalt kan ställa om från landslagsdebacle så är det ibra!
Känslan är att PSG kommer att ta hem Ligue 1 utan att behöva anstränga sig nämnvärt, jag tror inte heller Zlatan kommer att behöva spela särskilt mycket landslagspel under våren vilket gör att han kan lägga allt fokus på liga och cupspelet, PSG är därmed helt klart en kandidat till CL-titeln.
 
****************
Grattis till er som ryggade speltipset i helgen. 7 av 8 rekar satt. Förhoppningsvis kan vi fortsätta på den inslagna vägen. Jag kan redan nu hinta om att Zenith ligger nära till hands imorgondagens CL-match hemma mot Athletico De Madrid, inte bokat ännu dock, så stay tuned.
 
****************
Utbrytaren
 
 

2013-11-24
19:51:03

Derby Sevillano

Sevilla FC-Real betis

Ikväll söndag bjuds det på Andalusiskt derby när de rödvita möter de grönvita i Sevilla. En match som präglas av extremt heta känslor och passion bland de  båda lagens supportrar. Denna söndagskväll står tiden stilla i Sevilla och blickarna riktas mot Estadio Ramón Sánchez Pizjuán.

Avspark: Söndag 21.00

Kanal: CMORE SPORT

Historik

Sevilla har klart bäst statistik i inbördes möten mellan lagen och nästan 45% av matcherna har slutat med vinst för de rödvita. Kan detta vara något som Betis spelarna påverkas av inför matchen?-Knappast, när väl derbyt drar igång är det alltid full fart ute  på planen. Att vinna matchen vet spelarna betyder extremt mycket för dess supportrar.

I Sevilla har Betis gjort sig känt som arbetarklubben, en vänsterorienterad klubb  som varit så sedan klubbens begynnelse. Detta kan tydliggöras genom Betis grundande som ägde rum 1907, när två styrelsemedlemmar bröt sig loss ur Sevilla FC efter det att  klubben vägrat värva en spelare beroende på att dennes bakgrund var av en lägre samhällsklass.

Supporterskapet i staden är inte något man väljer själv , detta är något man föds med och uppfostras till och som därifrån förs vidare från generation till generation. Man uppfostras också till att starkt motsäga  den andra klubben i stan, och stämningen är brukligtvis hätsk mellan  supportrarna  året runt, men kulminerar dagarna innan och efter derbymatchen.

Matchanalys

De senaste matcherna lagen i mellan har karaktäriserats av högt tempo, kanske lite väl högt då lagen i sin ambition att göra mål gärna tummar en del på försvarsspelet. Detta brukar betyda målrika och böljande matcher. För tillfället har Real betis haft svårt att organisera sitt försvarsspel, man spelar med en hög press och en hög backlinje som ofta får problem när motståndarna lyckas ta sig förbi den första pressen, detta till trots har man en väldigt fin offensiv och jag skulle bli mycket förvånad om man inte lyckas göra mål på Sevilla. I Slutändan tror jag att Sevillas organisation kommer att leda till att laget slår Betis med ett par bollar, jag tippar resultatet 4-2.

*********

Utbrytaren


2013-11-24
12:38:00

Speltips 2. / Senare i eftermiddag kommer ett nytt längre inlägg.
Av gårdagens tre matcher som rekommenderades gick 2 matcher in, Hellas kunde dessvärre inte besegra Chievo i Veronaderbyt. Men ändock en bra spellördag. 
 
Idag spelar jag på
 
-Sevilla, tar emot Real Betis i ett hett derby. Betis har stora offensiva kvalitèer men har fullständigt kaos i försvaret. Betis spelar med en högt stående backlinje, något som kräver stort speltekniskt kunnande från spelarna, detta äger inte betisförsvaret och jag tror Sevilla kommer kunna utnyttja detta ett flertal gånger. Utöver den raka 1:an spelar jag även ö2.5 mål.
 
-Manchester City, som möter Tottenham på hemmaplan. Man City har inledningsvis haft problem att vinna på bortaplan, på hemmaplan däremot är man mycket starka och jag tror Spurs kommer få problem att stå emot Citys offensiva pjäser. Alvaro Negredo kommer att starta matchen och jag tror matchbilden kommer att passa honom perfekt, jag personligen spelar inte målskyttar men vill ni ha en trevlig tv-peng skulle Negredo som målskytt passa utmärkt. Den raka 1:an går dock in i min spelbok. Det som talar emot City skall väl vara att Vincent Kompany inte är tillgänglig.
 
- Elche-Valencia båda lagen gör mål, "regional" derby i Valencia och två hungriga lag som möter varandra under söndagskvällen, jag tror på en öppen match där försvarspelet hos respektive lag lämnar en del övrigt att önska, därför tror jag alltså på blgm i denna matchen.
 
**********
ACF Fiorentina möter Udinese på bortaplan idag, Mario Gomez förväntas göra comeback, skall Viola haka på i toppen bör dom vinna denna matchen. Forza Viola!
 
*****************
Senare under eftermiddagen/kvällen uppdateras bloggen med ett längre inlägg.
 
Utbrytaren
 
 
 

2013-11-23
23:08:00

Orkar Dortmund komma tillbaka efter detta?
Symboliken bakom Mario Götzes övergång till Bayern Munchen
 
När Mario Götze byttes in på Signal Iduna Park under matchens andra halvlek gjorde han det denna gången som Bayern Munchen spelare, några minuter senare sköt han sedan hela Borussia Dortmund organisation i sank.
 
En många gånger jämn match slutade med de övertygande sifforna 0-3 i Bayerns favör, en plump i protokollet kanske vissa Dortmund anhängare kan antyda men segern betyder så mycket mer. När matchen var över kunde vi se en tom Robert Lewandovwki och en nedstämd Jurgen Klopp men vart befann sig Mario Götze?- Han höll till vid de firande bayern spelarna i motståndarlaget och snart kanske Lewandowski gör det samma, oavsett om Lewandowski hamnar i Bayern eller någon annanstans så kan vi konstatera att de bärande pelarna i Borussia Dortmunds stjärnlag är på väg att försvinna.
 
Jag tror att det svider något enormt för Jurgen Klopp att se Mario Götze spela för Bayern, trots att man var den ledande klubben i tysk fotboll och kanske till och med i Europa så kunde inte klubben förmå honom att stanna. Kom ihåg att Mario Götze varit i Dortmund sen 2001 och väljer att lämna för den i princip värsta rivalen 11 år senare. Detta tror jag kan få andra spelare i klubben att tvivla, tvivla på Dortmunds framtidsutsikter, tvivla på sin egen status Är tvivlet tillräckligt starkt hos tillräckligt många tror jag att Dortmund kan få svårt att utmana såväl inom Europa som i den inhemska ligan under många år framöver.
 
Dortmund har en sista chans att återfå sin värdigheten, Jurgen Klopp måste visa sina spelare att det var Götze som valde fel, han måste övertala de som tvivlar för att sedan leda dem mot Champions League titeln, annars kan de senaste säsongernas Borussia Dortmund charmiga lag vara ett minne blott.
 
************
Utbrytaren
 
 

2013-11-23
13:18:12

Startelvor Merseysidederbyt
Med 35 minuter kvar till matchstart är startelvorna för respektive lag presenterade.
 
Hemmalaget Everton ställer upp enligt följande
Tim Howard
Phil Jagielka
Sylvain Distin
Leighton Baines
Seamus Coleman
Kevin Mirallas
Steven Pienaar
Gareth Barry
James McCarthy
Ross Barkley
Romelu Lukaku
 
Liverpool ställer upp enligt följande
Simon Mignolet
Daniel Agger
Glen Johnson
Jon Flanagan
Martin Skrtel
Joe Allen
Steven Gerrard
Lucas Levia
Jordan Henderson
Luis Suarez
Philippe Coutinho
 
Sammanfattning: Skadorna på Sturridge och Enrique kan visa sig väldigt avgörande för Liverpools del, man är väldigt känsliga för skador på backpositionerna och detta kan mycket väl visa sig i dagens match om Everton sätter press på Jon Flanagan som ersätter Jose Enrique. 


2013-11-23
10:31:00

Några speltips
Idag bettar jag framförallt på
-Newcastle, laget är på gång och möter ett tamt norwich, klar hemmefördel här

-Bayern München, en del skador i båda lagen men bredden i Bayerns trupp gör att mitt spel landar på dem.

-Hellas Verona, nykomlingen vill ta tillbaka tronen som Veronas bästa lag, har dessutom en bättre startelva än motståndaren chievo. Formen talar även den för Hellas.

2013-11-22
18:43:00

Kanaler och tider för helgens godbitar
England
Lördag
Everton-Liverpool, 13:45 Viasat fotboll/Viaplay
West Ham-Chelsea, 18:30 Viasat fotboll/Viaplay
 
Söndag
Manchester City-Tottenham, 14:30 Viasat fotboll/Viaplay
 
Italien
Lördag
Hellas Verona-Chievo Verona, 18:00 TV4SportXtra/ TV4PLAY
Milan-Genoa, 20:45 TV4PLAY 
 
Söndag
Udinese-Fiorentina, 15:00 TV4PLAY
Bologna-Inter, 20:45 TV4SportXtra/TV4PLAY
 
Spanien
Lördag
Barcelona-Granada, 16:00 CMORE Fotboll
Almeria-Real Madrid, 20:00 CMORE Fotboll
 
Söndag
Elche-Valencia, 19:00 CMORE Fotboll
Sevilla-Real Betis, 21:00 CMORE Sport
 
Övrigt
Lördag
Reims-PSG, 17:00 TV4Sport/TV4PLAY
Borussia Dortmund-Bayern Munchen, 18:30 Eurosport/Eurosport 2
 
 

2013-11-22
10:43:00

Der Klassiker

Borussia Dortmund-Bayern Munchen

Avspark: Lördag 18:30

Kanal: Eurosport/Eurosport2

Ett skadedrabbat Dortmund kommer till spel mot Bayern Munchen i ett läge där man nästintill är tvingat att vinna för att haka på i guldracet, något man inte lyckades med under fjolårets fem möten mellan klubbarna.

Historik

Rivaliteten mellan klubbarna uppstod egentligen först året 1995, innan dess hade aldrig Dortmund varit någon stor utmanare till Bayern. Vad som hände 1995 var att Dortmund tog klubbens första Bundesligatitel någonsin, när man året därefter också försvarade denna titel tog rivaliteten fart på allvar med Bayern Munchen som nu fått en seriös konkurrent om Tysklands maktposition. Året därefter tog Bayern Munchen tillbaka sin position som ligamästare men det enda problemet var att Borussia Dortmund passade på att vinna Champions League för första gången i klubbens historia, en titel som Bayern Munchen just då inte lagt vantarna på sen 1973. Till råga på allt spelades Champions league finalen detta året på Bayern Munchens hemmaplan vilket givetvis stack extra i the bavarians ögon.

Des Klassiker hade sen 1995 vuxit sig allt hetare för varje år och rivaliteten mellan klubbarna trissades upp kontinuerligt, bland annat genom att den tidigare Dortmund tränaren Ottmar Hitzfeld året efter att man vunnit Champions leaguetiteln tog över huvudansvaret för Bayern där han framförallt blir ihågkommen för att ha vunnit fem ligatitlar och en Champions league titel.  Mötet nådde klimax 2001 när lagen spelade en match som än idag håller rekordet för antalet utdelade kort i bundesligas historia, hela  14 kort delades sammanlagt ut till lagen och matchen slutade till sist 1-1.

2005 var Borussia Dortmund nära konkurs efter ett antal ekonomiska felbeslut och det var inte förrens 2009 som klubben på nytt kunde ta upp kampen med Tysklands mäktigaste klubb.

Kuriosa: Bayern Munchens största Bundesligaseger kom just mot Borussia Dortmund som man slog med 11-1 året 1971.

 

Matchanalys

Majoriteten av läsarna på denna blogg är väl troligtvis bekanta med den fotboll världens just nu kanske två bästa klubbar spelar.  Dortmund spelar idag efter samma principer som föregående säsong med en intensiv press och ett omställningsspel där vikten av att ständigt ha rörelse runt bollhållaren är extremt viktig. Bayern har med Pep`s intåg valt en lite annorlunda väg säsongen 2013/2014 där man visserligen ställer om väldigt snabbt när man har chansen, men samtidigt är lite mer rädd om bollinnehavet och inte är lika benägna som förra året att snabbt gå till avslut.  Dortmund saknar nästan hela den ordinarie backlinjen till lördagens match vilket Bayern garanterat kommer dra nytta av, risken är stor att Bayern här kommer att köra över sin motståndare även om Ballon dòr aspiranten Ribery inte kommer att kunna delta på grund av skada. Mitt tips är att Bayern vinner med hela 6-2, jag tror att grunden i alla fotbollslag bygger på ett stabilt försvarsspel, framförallt i Borussia Dortmunds fall där anfallsspelet bygger på en snabb bollerövring.När en helt ny backlinje står på benen mot världens bästa klubblag kommer man garanterat få problem som kommer att synas över hela banan.

**********

Utbrytaren


2013-11-21
17:22:00

Derby i Liverpool

Everton-Liverpool

Avspark: Lördag 13:45

Kanal: Viasat fotboll/ Viaplay

Vid lunchtid på lördag tar Everton emot Liverpool för säsongens första merseysidederby. Matchen spelas på Evertons hemmaplan Goodison park och senast lagen möttes på denna arena blev slutresultatet 2-2 efter att Everton vänt på ett tidigt 0-2 underläge.

 

Historik

Totalt sett har lagen mött varandra 220 gånger. Liverpool har stått som segrare 88 gånger, Everton har segrat 66 gånger och matchen har då också slutat oavgjort 66 gånger.  

*Baserat på historiska data vinner Liverpool 40% av matcherna vilket motsvarar oddset 2.5, idag erbjuder bet365 oddset 2.4

Derbyt mellan stadens stora lag är idag en av Englands hetaste matcher och brukar bjuda på svallande känslor bland såväl spelare som fansen. Så har dock inte alltid varit fallet, bland många supportrar har matchen tidigare kallats ”The friendly derby”, mycket beroende på att supporterskapet i staden inte begränsats till någon särskild stadsdel eller samhällsklass utan varit utspritt, vilket medfört att det inte är ovanligt med olika klubbtillhörigheter även inom familjer. Detta har troligtvis bidragit  till att derbyt i sin tur inte präglats av lika mycket hat som många andra derbymatcher historiskt visat prov på.

Kuriosa: Everton spelar idag på Goodison Park men spelade innan dess  - på Anfield Road där man också vann sitt första mästerskap. Liverpool bildades 1892 efter att en konflikt gällande hyran på Anfield uppstod och Everton  valde att flytta därifrån, det skall dock nämnas att Anfield road idag inte alls ser likadan ut som den gjorde när Everton spelade där, mer än att planen ligger på exakt samma plats.

 

Matchanalys

Everton med för året nye tränaren Roberto Martinez har startat ligaspelet fullt godkänt och ligger förnärvarande på en 6:e plats i tabellen. Man kommer till mötet mot Liverpool med två raka kryss i bagaget och utan att ha lyckats göra  mål i dessa matcher, mest anmärkningsvärt är att man inte klarade av att hänga någon balja mot det så annars miserabla Crystal Palace i den senaste omgången. Roberto Martinez kom inför säsongen från Wigan där man trots nedflyttning spelade en attraktiv passningsorienterad fotboll vilket även dagens Everton visar tydliga tendenser på.

Brendan Rodgers Liverpool kommer till matchen vid god vigör efter att hans Liverpool krossat Fullham med 4-0 på Anfield Road i den senaste omgången. Brendan har under sin andra säsong som manager för Liverpool fått allt mer ordning på laget som framförallt utvecklat sin defensiv i förhållande till föregående säsong.  Framåt spelar Liverpool en inspirerande anfallsfotboll med framförallt Suarez och Sturridge som framstående pjäser och som också delar förstaplatsen i skytteligan tillsammans med Manchester Citys  Aguero.

Jag tror vi kommer att få se en oerhört intensiv match med hög kvalite i passningsspelet från bägge lagen. Det som fäller avgörandet blir Suarez kvalitè i straffområdet vilket leder till en avgörande straff i andra halvlek och resultatet 1-3.

/Återkommer med skador och startelvor några timmar innan matchstart

********

Utbrytaren


2013-11-20
19:20:00

Omstart i ligaspelet- helgens godbitar
De europeiska ligorna har haft paus för landslaguppehåll, till helgen är det dags för fotbollseuropa att dra igång igen- och det med besked.
 
England
Bjuder under lördagen på höjdpunkter som, merseyside derbyt ( Everton-Liverpool), London derby i form av hammers som tar emot The special one`s blues ( West Ham-Chelsea) och vi har även under söndagen en het toppmatch mellan Man City och Tottenham.
 
Italien
På lördag har vi framförallt Derby della Scala att se fram emot ( Hellas Verona-Chievo Verona), en annan intressant och het match ur ett supporterperspektiv är Milan Genoa. Till söndagen rekommenderas varmt att följa en comebackande Mario Gomez i matchen Udinese-Fiorentina, utöver detta spelas en fin kvällsmatch mellan Bologna och Inter.
 
Spanien
Helgens absoluta höjdpunkt i Spanien är det Andalusiska derbyt mellan Sevilla och Real Betis som spelas under söndagskvällen. Utöver denna match bjuder den spanska ligan under lördagen på matcher som Barcelona-Granada och Almeria-Real Madrid. Ett annat trevligt derby spelas även det under söndagen mellan Elche och Valencia.
 
Övrigt
Med svenskintresse kan PZG följas under lördagen i matchen mot hemmalaget Reims. Stormöte i Tyskland, på lördag bjuds vi också på Dortmund-Bayern M.
 
Bloggen återkommer med tv-tider,aktuella kanaler och analyser inför helgens godbitar inom kort.
 
*******
Utbrytaren
 

2013-11-20
00:50:00

VM drömmen i kras
Är det någon som direkt kan minnas vilket lag vi åkte ut mot i senaste VM-kvalet, eller vad ni gjorde under åttondelsfinalerna i VM 2010? 
Jag minns vad jag hade för mig under Sveriges matchdagar 2002, jag minns hur jag slet sönder en i princip oförstörbar boll halvt fyllt med vatten när Senegal rullade in vinstmålet bakom Magnus Hedman i åttondelsfinalen-då hade vi chansen att gå långt. Minns också hur jag satt ute i trädgården en varm sommarkväll 2004 och tillsammans med mina kompisar kollade in på tvn genom fönstret, frustration då, över ett fantastiskt lag som återigen kanske hade en bättre chans på måsterskapsmedalj än vad vi skulle ha i framtiden, så gick iallfall tankarna när Holland slog ut oss efter straffar. Vem minns inte heller domarens småleende när Teddy Lucic blev utvisad mot tysken i VM 2006 .
Fotboll och speciellt mästerskap skapar minnen som vi fotbollsälskare tar med oss resten av livet, de delvis definierar vår tillvaro i cykler och håller oss på rätt kurs.Hur kommer jag i framtiden att minnas sommaren 2014?
 
Kanske är man bortskämd som vuxit upp med mästerskap och svenskt deltagande på löpande band.
 
Tankarna och frustrationen jag hade under mästerskapen 2002 och 2004, på ett lag vars spelare var en unik uppsättning skickliga spelare på toppen av deras karriärer och som missade sin stora chans kanske inte var obefogade. Den enorma besvikelsen som följde med detta kanske hade substans. Idag är vi inte i närheten av de årgångarna. Vi lever på Zlatans skicklighet till en gräns då det krävs ett helt lag av hög kvalitè för att rubba världseliten. 
 
 
Men jag misströstar inte, jag minns VM 1998, då jag som mycket ung grabb upplevde det mest fantastiska mästerskap jag än idag kan minnas, låt oss hoppas Brasilien 2014 blir ett likadant. Sommaren 2014 tänker jag minnas med glädje. Sedan tar vi avstamp mot EM i Frankrike med en ny gyllende generation, den är på gång!
 
*************
Utbrytaren
 

2013-11-19
14:03:00

Så här laddar du upp inför Sverige-Portugal ikväll
"Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd." (Karin Boye)
 
Ja, kvällens match börjar kl 20:45 men uppladdningen börjar långt innan för såväl spelare som supporters. Så hur laddar du som supporter bäst upp inför kvällens match, om du då inte är på plats bland andra svenska fans i Stockholm.
 
fotbollskanalen.se rapporterar kontinuerligt under dagen med rapporter och inslag inför kvällens match
Hålltider: 14:00 ; 15:00 ; 16:00 : 18:00 : (20:00 även i TV4)
 
Expressen sänder likväl de live under stora delar av dagen 
http://www.expressen.se/sport/fotboll/landslaget/live/folj-fotbollsfesten-pa-sportexpressense/ 
 
******
Om  du istället vill koppla bort landslaget ett tag rekommenderar jag en läsning i Thomas Wilbachers blogg på expressen. I det senaste inlägget listar Thomas de 10 bästa värvningarna från i somras i Serie A
http://bloggar.expressen.se/wilbacher/
 
*******
Utbrytaren
 

2013-11-19
12:14:14

Oförändrad svensk startelva
Sverige ställer alltså ikväll upp med samma startelva som i fredags. Detta innebär att Anders Svensson startar på bänken i hans kanske sista landskamp. Vad man kan avläsa av denna elva är dessvärre att den taktiska dispositionen med stor sannolikhet kommer att se ut på samma sätt som nere i Portugal.

Hoppas trycket från läktarplats ändå tvingar fram ett aggressivt och offensivt spel redan från start.

Stängt/öppet tak är frågan! Jag föredrar det alternativ som bidrar till bäst stämning. Varför skulle inte portugiserna vara vana vid dagens väderlek?- Kom ihåg att de europeiska ligorna inte har vinteruppehåll likt allsvenskan.

*****
Utbrytaren

2013-11-18
14:50:00

Klarar spelarna pressen i landslaget?
Uppehåll i de europeiska toppligorna präglar dagarna runt playoffmatcherna till fotbolls VM och strålkastarna riktas mot landslagspelare som inte alltid är vana vid denna sortens uppmärksamhet. Låt oss hoppas att de svenska spelarna växer av detta och inte låter sig tyngas av ett till synes ökat tryck utifrån. Zlatan påverkas givetvis inte, han står alltid i medias fokus men andra spelare som inte upplever samma uppmärksamhet under ligalunken tror jag kan påverkas av omställningen som följer med landslaget. Kanske var det också en av anledningarna till att den forne förbundskapten Lars Lagerbäck mer succesivt valde att matcha in nya spelare i landslaget.
 
************
 
John Guidetti gör comeback i U21 landslaget mot Malta imorgon, låt oss hoppas han gör en fin match och håller sig skadefri. I honom har vi en spelare som möjligtvis kan efterträda Zlatan och sprida en stjärnglans över fotbollssverige i många år framöver. Dessa profiler är utan tvekan oerhört viktiga för intresset runt om i landet. Om han håller sig skadefri framöver lär han runt jul bli utlånad från Man City, i vilket lag tror ni han kan få speltid, kommentera gärna!
 
 
Dagens rekommendationer för fotbollsälskare
 
EuroTalk på Svenskafans  http://www.svenskafans.com/fantv/
- Duktiga programledare och gäster som diskuterar europeisk fotboll ur fler vinklar än något annat svensk webbprogram. Mycket underhållande och ett måste att börja veckan med. Programmet finns troligtvis tillgängligt från senast kl 17:00 
 
Sportbladet Show- fr kl.20:00 http://tv.aftonbladet.se/webbtv/sport/
- Diskuterar dagsaktuella sporthändelser, troligtvis kommer kvällens "show" till stor del att handla om morgondagens VM-Kval möte mellan Sverige och Portugal.
 
Italien-Nigeria Landskamp
- VM klara Gli azzurri möter idag ett också VM kvalificerat Nigeria, matchen kan säkerlig bjuda på stor underhållning i form av offensivt spel från båda lag. Matchen ser (jag) lättast på bet365`s livestreaming men har ni andra kanaler för att se denna match får ni gärna tips om detta i kommentatorsfältet.
 
*******
 
Utbrytaren
 

2013-11-17
17:02:00

VM-Kval
Andra omgången av det europeiska playoffspelet går av stapeln på tisdag den 19 november. Sverige tar på Friends Arena emot Portugal och behöver vända ett 0-1 underläge för att kvalificera sig till mästerskapet i Brasilien.
 
Den stora frågan jag ställer mig inför matchen är hur Sverige väljer att starta matchen, det finns enligt mig två scenarier. Antingen väljer man att starta på ett liknande sätt som nere i Portugal, dvs. fokus på att i första hand ligga rätt i positionerna defensivt och ställa om och kontra när det ges möjlighet. Problematiken med detta förhållningssätt är att en eventuell desperat kvitteringsjakt under andra halvlek kan komma att utebli då spelarna helt enkelt inte längre har kraft att åstadkomma något. Därför tycker jag att förbundskaptenen redan från start borde satsa på en vild offensiv, nackdelen med detta är givetvis att Sverige riskerar att släppa in ett tidigt mål, eller i värsta fall två och då kan matchen vara över redan i halvtidspaus. Dock anser jag att fördelarna väger över i detta fall, framförallt beroende på att det portugisiska försvaret tidigare visat prov på stora brister varför jag är övertygad om att vi kommer kunna näta om vi vågar fylla på med tillräckligt mycket folk på offensiv planhalva. Genom en stark offensiv tror jag också att vi kan lyckas neutralisera portugals nr.7, vi såg i fredags hur vår egna superstjärna helt föll ur matchen när det svenska laget pressades tillbaka och det är inte en allt för vågad gissning att den europeiska motsvarigheten till brasiliens fenomen skulle kunna vandra samma väg om portugiserna skulle tvingas försvara sig i större utsträckning.
 
Mitt tips: Sverige startar en hejdlös offensiv från första matchminuten, leder med 2-0 i paus, byter in Jonas Olsson, Wernbloom och Anders Svensson och försvarar ledningen in i mål.
 
****************
Kan Island ta sig vidare mot Kroatien på bortaplan?
Svar: JA. Vi alla känner till Lars Lagerbäck och är det något han kan så är det att kvalificera sig till stora mästerkap. När ett oharmoniskt Kroatien tar emot Island på tisdag kan det räkna med att få stångas med vilt kämpande islänningar under 90 minuter, ett Island med ett par högkvalitativa spelare i laget kan definitivt trycka in en balja på bortaplan och då tror jag Kroatien får problem att göra två.
 
Mitt tips: 1-1
 
*************
 
Trist om Frankrike missar VM, att vända ett 0-2 underläge mot Ukraina gör man inte utan vidare. Men man vet aldrig, ett lyckosamt domslut kan helt ändra på förutsättningarna men såvitt jag vet dömer inte Martin Hansson tisdagens avgörande match den här gången. Ribery, är du världens bästa spelare är det nu hög tid att visa varför.
 
***************
 
Chi va piano, va sano e va lontano 
Utbrytaren
 
 

2013-11-17
15:14:00

Välkomna till eurofoot
Denna "blogg" kommer att löpande behandla aktuella europeiska fotbollshändelser med ett litet extra fokus på Sverige.

Förhoppningen med bloggen är att alla som är intresserade och har input till aktuella händelser kan sprida denna information genom sidan så att vi fotbollsälskare kan grotta ner oss ännu mer i den ädla sporten fotboll.

2013-11-17
15:05:05

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.