eurofoot.blogg.se

2014-01-25
12:19:00

Den moderna fotbollen kan få oanade konsekvenser.

”Mot den moderna fotbollen” är ett populärt uttryck att slänga sig med för att kritisera den europeiska fotbollsvärld som allt mer präglas av en ekonomisk kapprustning. Utifrån kan man betrakta en allt mer segregerad klubbkonkurrens där de klubbar med rika ägare kan positionera sig, detta genom att locka till sig bättre spelare med högre löner. En  växande oro har sedan den ekonomiska kapprustningen tagit fart, gällande hur intresset kan komma att påverkas om sporten inte längre är så oförutsägbar som den en gång varit när förutsättningarna var lika för alla. För mig är frågan en helt annan.

 

Allsvenska klubbar är bra exempel på hur europeiska toppklubbar historiskt har sett ut, man har generellt sett varit tvugna att anpassa sina kostnader efter intäkter. Grunden för framgång har därmed cementerats av ett långsiktigt arbete, intäkter har man tillförskansat sig genom spelarutveckling/försäljning, bättre spel, mer framgång, större publikintäkter, större reklamintäkter. Intäkterna och kostnaderna har i sin tur kontinuerligt justerats i förhållande med den ekonomiska utvecklingen i stort. Man kan påstå att väl skötta fotbollsklubbar historiskt sätt representerat en bild av marknadsekonomisk jämvikt.

 

Hur ser det ut i många europeiska storklubbar idag? – Jämviktsläget är fullständigt utraderat. Man pumpar in pengar för att snabbt nå framgång, FIFA financial fair play är ett försök att få klubbarna att återgå till ett ekonomiskt jämviktsläge, dock ett misslyckat sådant, istället har klubbägarna löst sin bokföring genom att skriva större orimliga reklamavtal med sina egna företag och samtidigt fortsätter biljettpriserna att skjuta i höjden.

 

Detta innbär att en del fotbollsklubbar numera står inför ett helt nytt sorts hot. Man har med intåget av rika företagsägare försatt sig i en situation där man helt plötsligt rör sig i samförhållande med makroekonomin och fallet vid en krasch är betydligt djupare än tidigare. Historien har visat på hur en ekonomisk kris på endast ett par dagar kan slå ut allt från hela länders ekonomi till enorma stabila företag. Givetvis skull en djup ekonomisk kris även drabba klubbar som styrs enligt den allsvenska modellen, men till skillnad från de superrika klubbarna så skulle fallet bli mycket mindre och man skulle snabbt anpassa sin verksamhet efter de nya förutsättningarna. De rika klubbarna skulle i sin tur riskera att slås ut när klubbägarna flyr fältet, reklamintäkterna försvinner och klubben står kvar med en djup överkonsumtion.

 

Ekonomiska bubblor kommer och går, nu spekuleras det att en ny superbubbla kan komma att spicka inom en överskådlig framtid. När många storklubbar idag blivit direkt interagerande med den globala ekonomin är möjligheten stor att en superbubbla skulle orsaka ett maktskifte inom fotbollsvärlden och att vi skulle få se idag mindre fotbollsklubbar dominera den europeiska scenen.

******************'

Utbrytaren


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: