eurofoot.blogg.se

2014-01-17
17:13:12

Vad är typiskt svenskt?
Henok Goitom har under dagen varit ute och kritiserat landslagsledningen för att inte ta ut spelare som enligt svensk kultur kan vara obekväma. Och just den där svenskheten är jag lite intresserad av att ta reda på mer om, även hans vapendragare Bojan Djordjic har många gånger varit ute och kritiserat media för att ingen vågar sticka ut utan istället försöker vara så politiskt korrekt som möjligt, allt enligt svensk tradition. Varken Henok eller Bojan är ensamma om att ha dessa åsikterna, de är en vanligt förekommande självbild bland invånarna i landet Sverige.
 
Sverige alltså, landet lagom, landet där alla skall få vara med och ingen har rätt att sticka ut från mängden, landet där gammal är äldst och ungdomarna skall rätta in sig i leden. Kan föregående verkligen stämma för ett land som ligger långt fram vad gäller kvinnors rätt i samhället, vad gäller homosexuella rättigheter, vad gäller invandring och integration, vad gäller forskning och utveckling samt mycket mycket mer. För mig hänger det hela inte ihop, varifrån kommer dessa fördomar? Utifrån ett fotbollsmässigt perspektiv kanske det kan det vara så att fotbollen inte hängt med utvecklingen i resten av landet, att gamla värderingar till viss del sitter i.
 
Några motargument till att fotbollsklimatet inte hängt med utvecklingen i resterande del av samhället 1. mediaklimatet är minst lika tufft som i andra länder, man är inte alls rädd för ställa provocerande eller utmanande frågor. men till skillnad från många andra länder så finns det samtidigt en respekt för sina meningsmotståndare. 2. Utländska influenser präglar svensk fotboll mer än någonsin och de individuella fokuset har nästan tagit orimliga proportioner.
 
Att Henok Goitom tillhör allsvenskans 2 bästa anfallare råder det inget snack om, han kanske rent av är nummer 1. Varför han inte är uttagen till landslagets januariturne kan det samtidigt finnas en mängd olika logiska anledningar till, att en av dem skulle bero på hans tidigare uttalanden eller personlighet köper jag dock inte, varför skulle i sådana fall Ranegie eller Gernt ha blivit uttagna, eller Zlatan inför VM 2002, nej det resonemanget bygger på stereotypa fördomar som ligger långt bort i svunna tider. 
 
********************
Utbrytaren
Twitter: SuprasUtwo

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: