eurofoot.blogg.se

2013-12-12
15:47:00

CL/EL - Det bästa av två världar
Gruppspelet i CL är färdigspelat, hösten har bjudit på fantastiska matcher och återigen lyst upp tillvaron när mörkret kommit smygande in i vår vardag. Tisdagar och onsdagar har varit dagar då man kunnat komma hem och lyssna till exemplariska experter i form av Erik Niva, Lars Lagerbäck, Ola Andersson mfl.  och tillsammans med hypande Ola Wenström Glenn Strömberg och andra så har CL dagarna varit ett forum för en stor glädje. Nu tar vi avstamp mot en tid då ljuset är på väg tillbaka och det börjar bli dags att knyta ihop säcken. Men innan dess måste vi reflektera lite över hur den europeiska fotbollen sett ut under hösten och hur vi vill att den skall se ut.
 
Ofta vill vi romantisera runt fotbollen, vi villa uppleva ett "Åshöjden" som slår giganterna, därför gick vi in i årets gruppspel och hoppades att lag som FCK och andra "mindre" klubbar skulle hålla hyvsat jämna steg med europas magnater. Så blev inte riktigt fallet, skillnaden visade sig vara precis så stor som vi fruktade. Galatasaray vidare till åttondelsfinal blev den ända riktigt stora skrällen och då bör man komma ihåg att även Galat satsat enorma pengar på nyförvärv de senaste åren. Men är detta egentligen något att våndas över?
 
Jag upplever med ett par undantag i England att det runt om i Europa fortfarande är möjligt för den genuina fotbollssupportern att följa sina klubbar efter samma förutsättningar som det var innan det stora inflödet av pengar i klubbledningarna tog fart. Samtidigt finns det för oss som inte råkar hålla på en klubb med enorma ekonomiska förutsättningar Europa League att fokusera på. EL är en cup jag som fotbollsromantiker upplever är hjärtat i den europeiska fotbollen, där möts fina klubbar från europas alla hörn och det finns utrymme för stora överraskningar och oväntade historieskrivningar. 
 
Inom svensk fotboll talas det ofta om att inget lag lyckats kvalificera sig till CL, jag förstår faktiskt inte den inställningen. Att utvecklas och nå bättre framgångar i EL för varje år borde vara det man vill eftersträva, där har vi en chans att på sikt utmana såväl ekonomiskt som sportsligt. Sedan kan vi gå hem och följa stjärnornas krig i CL framför tv`n.
 
*******************
Följ dagens sista omgång av Europa League gruppspelet med TV4-gruppens olika kanaler. Själv föredrar jag det fantastiska formatet Superlive på fotbollskanalen.se där Olof Lundh, Jesper Hussfeldt och Hasse Backe förgyller kvällen med härliga samtal om allt som har med fotboll att göra och lite till.
******************
Utbrytaren
 
 

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: